23 февраля 2024, 16:20

Ajax FireProtect 2 RB (Heat/Smoke/CO) Jeweller – виявляє задимлення, чадний газ та підвищення температури

В екосистемі Ajax дане безпекове рішення має велике значення, адже воно інформує про виявлення диму, небезпечної концентрації чадного газу або ж стрімкого підвищення температури.

Про принцип роботи датчика, розгортання та підключення на ваш смартфон поговоримо у цьому огляді.

Комплектація та упаковка

• FireProtect 2 RB (Heat/Smoke/CO) Jeweller зі змінними батареями;
• кріпильна панель SmartBracket;
• монтажний комплект;
• 2 батареї CR123A (попередньо встановлені);
• коротка інструкція.

Все перераховане виробником пропонується в невеликій картонній коробці з дизайном в корпоративній стилістиці. Останній поєднує деталізовану ілюстрацію виробу, ключові функціональні особливості самої моделі та чималу кількість даних стосовно компанії.

Технічні характеристики FireProtect 2 RB (Heat/Smoke/CO) Jeweller

  • Сумісність – хаби: Hub Plus, Hub 2 (2G), Hub 2 (4G), Hub 2 Plus, Hub Hybrid (2G), Hub Hybrid (4G), ретранслятори радіосигналу: ReX, ReX 2;
  • Зв'язок – Jeweller, діапазони - 866,0 – 866,5 МГц, 868,0 – 868,6 МГц, 868,7 – 869,2 МГц, 905,0 – 926,5 МГц, 915,85 – 926,5 МГц, 921,0 – 922,0 МГц, дальність – до 1700 м, шифрування радіозв’язку, радіочастотний допінг;
  • Чутливі елементи: сенсор диму, сенсор тепла, сенсор CO (чадного газу);
  • Детектування диму - оптичний двоспектральний сенсор;
  • Детектування небезпечної температури - згідно з вимогами до теплових датчиків класу A1R;
  • Детектування чадного газу (CO) - хімічний сенсор CO;
  • Додаткові можливості - вбудована сирена (гучністю до 85 дБ на відстані 3 метрів);
  • Захист від саботажу - тампера проти злому, захист від підміни, виявлення зникнення зв'язку упродовж 15 хвилин;
  • Живлення - 2 батареї CR123A (до 7 років);
  • Габарити - 124х124х45 мм;
  • Вага - 274,5 г;
  • Діапазон робочих температур - від 0°C до +50°C;
  • Допустима вологість - до 80%;
  • Клас захисту - IP20.

Використані матеріали та мої враження щодо якості збірки

Корпус Ajax FireProtect 2 RB (Heat/Smoke/CO) Jeweller виконаний в єдиній стилістиці щодо інших рішень виробника. В основі маємо пластик молочного відтінку, який доповнили деталі інших кольорів. Легко помітити – корпус даного датчика є розбірним для користувача. Пояснюється це тим, що ми маємо справу з версією рішення зі змінними батарейками, і в даному випадку це можна зробити самостійно. Кришка позаду фіксується за допомогою чотирьох гвинтів, а тому отримати доступ нескладно. Разом з тим, даний формат фіксації хоча і є класичним, в якості його сумнівів бути не може. Доведено і не лише нами.

Крім гвинтів, металевою є також сітка передбаченої тут сирени, а ще деякі елементи всередині. Ми мали змогу заглянути, а тому далі кілька відповідних фотографій.

Датчики жовтого відтінку, що нагадують собою мініатюрні мікросхеми – це контроль температури. Як на мене, на фоні основного молочного відтінку, таке колірне доповнення виглядає вдало. Стосовно ж функціонала, до нього ще повернемося.

Датчик Ajax FireProtect 2 RB (Heat/Smoke/CO) Jeweller призначений виключено для встановлення всередині приміщень, а тому логічно, що захистом від впливу вологи він не володіє. А ось про захист від проникнення всередину предметів, діаметр яких від 12,5 мм та більше подбали – судячи зі всього, така можливість не виключена.

По якості збірки питань немає. Абсолютно по всім пунктам маємо грамотний підхід виробника – від стадії вибору матеріалу до стадії припасування деталей та реалізації згаданого вище захисту. Однак, обираючи кращі матеріали для корпусу та старанно підходячи до якості збірки, поряд з тим не забули й за високий проєкт дизайну. Наші враження з цього "пункту" далі!

Головне за дизайн

Подібно до левової частини інших датчиків Ajax, модель FireProtect 2 RB (Heat/Smoke/CO) Jeweller у продажу також доступна у двох кольорах – повністю білому (як у нас) та повністю чорному. Біла мені відверто сподобалась, хоча разом з тим, я не сумніваюсь, що у чорної теж своя аудиторія, і навряд чи мала, адже дане рішення уваги 100% варте.

Стосовно ж зовнішності FireProtect 2 RB (Heat/Smoke/CO) Jeweller маємо напрочуд вдалий результат експериментів в промисловому дизайні. Рішення саме в такому стилі буде своїм в будь-якому приміщенні незалежно від його призначення. Варіант дійсно безпрограшний.

До питання про ергономіку

Перше, на що варто тут звернути увагу – невеликий люфт кришки камери диму стосовно основного корпусу. Це особливість конструкції, а тому в мінуси її заносити не варто. Крім того, дана кришка ще володіє функцією натиснення на неї, тобто є свого роду кнопкою - "закріплена" функціональність тестування та глушіння. У звичайному режимі при натисненні запускає тест димової камери. При тривозі чи несправності натиснення вимикає звукове сповіщення датчика. Активується вона шляхом натиснення на центральну частину панелі.

Позаду облаштована кріпильна панель SmartBracket. Зняти її з корпусу досить легко прокручуєте проти руху годинникової стрілки. Безпосередньо під SmartBracket кілька, скажімо так, корисних "речей": QR-код та ідентифікатор (серійний номер) пристрою, кнопка тампера (спрацьовує при спробі відірвати датчик від поверхні або зняти з кріпильної панелі), а ще дані стосовно сертифікації та кнопка ввімкнення/вимкнення живлення.

Крім датчиків (термісторів) температури та сітки сирени під згаданою вище кришкою камери диму нескладно помітити три світлові діоди. Останні з різноколірною індикацією. Вона, на мій погляд, потребує більше детального знайомства, і для цього у нас передбачено окремий розділ.

Особливості діодної індикації

Отже, щодо індикаторів. Всього, як пам’ятаємо, їх три. За місце розташування я вже говорив вище. Візуальна відмінність в кольорі:

- зелений. Загоряння раз на 56 секунд. Індикація відповідає вимогам європейського стандарту EN 50291, що використовує накопичувальний алгоритм концентрації чадного газу в повітряному середовищі. У випадку, якщо така концентрація була досягнута, виконується відповідна подача звукової та світлої сигналізації користувачеві;
- жовтий колір – сигналізація за несправності, наприклад, при розряджанні батареї чи забруднення димової камери;
- червона індикація – пожежна тривога.

Рекомендації щодо встановлення

Виробник наголошує на професійному встановленні сертифікованами фахівцями, адже це гарантує належне налаштування та ефективну роботу. До кого звернутися? Перейдіть за цим посиланням – воно містить перелік партнерів Ajax, котрі зможуть вами допомогти.

Якщо ви вирішили зайнятися встановленням самі, ми дуже радимо дотриматися наступних правил, адже так розгортання вийде оптимально коректним. Отже:

- ви маєте встановлювати датчик в кожній кімнаті вашої оселі чи підприємства;
- встановлення має відбуватися на відстані не менш як 30 см від ламп та світильників – це забезпечить коректне відображення відповідних показників;
- якщо ви виконуєте встановлення на стелі, де наявні балки з виступом останніх на понад 30 см, в цьому випадку датчики встановлюються між кожними двома "перешкодами";
- якщо мова про встановлення даних датчиків в холах або ж коридорах, відповідні роботи виконуються на відстані не менше, як 7,5 метрів одне від одного; робота в умов похилої стелі – відстань не більше 60 см;
- встановлення на стіну виконуємо лише у випадку, коли датчик розміщено на відстані не менше 15-30 см рівня стелі, але вище дверних отворів.

Додавання в екосистему

А ось тут все дуже просто, навіть якщо FireProtect 2 RB (Heat/Smoke/CO) Jeweller – ваш перший подібний досвід.

В додатку Ajax Security System "знаходимо" розділ "Пристрої", далі обираємо "Додати пристрій", тут же задаємо кімнату розміщення, після чого виконуємо сканування унікального ID-коду (легко помітити безпосередньо під кріпильною панеллю), і в самому кінці тиснемо на кнопку живлення. Після цього вам потрібно буде почекати близько 30 секунд для встановлення відповідного зв’язку. Все просто – будь-які, так звані "підводні камені" відсутні.

Ключове за меню та налаштування

Меню даного датчика – це два великі розділи. Перший – переважно інформаційний – відображає поточні налаштування, живлення, та заміри.

В розділі, який відповідає за налаштування, маємо можливість задати інше ім’я пристрою, переобрати кімнату (потрібно робити у випадку переїзду), задати умови для активації сирени, виконати діагностику пристрою та багато ін., також цікавих "речей".

Підсумки та висновки

Вище ми мали змогу вияснити, за яких саме небезпек датчик повідомляє користувача.

На закінчення кілька слів про те, як саме працює кожна, скажімо так, складова даної системи.

Стосовно сенсора задимлення. Система реагує чітко саме на дим, пропускаючи поза своєю увагою водяну пару. Сама ж по собі камера диму є захищеною від пилу, бруду та комах.

Ще один, також важливий захист – програмний алгоритм HazeFlow 2, який в режимі реального часу аналізує дані, отримані від двоспектрального оптичного сенсора, та порівнює їх з патерном диму. В кінцевому підсумку маємо куди більш коректні результати.

Сенсор тепла повідомляє про різке підвищення температури або коли рівень її піднявся вище 65 градусів.

Виявлення небезпечної концентрації чадного газу покладено на вбудований у FireProtect 2 хімічний сенсор.

У підсумку маємо варте уваги безпекове рішення екосистеми Ajax, що здатне своєчасно попередити користувача про задимлення в приміщенні, перевищення допустимої норми концентрації чадного газу або ж стрімкого підвищення температури. Нам же з вами лишається відповідно реагувати відповідно до ситуації.

Вартість моделі на сайті виробника.

Продукт надано пресслужбою Ajax Systems