11 октября 2023, 8:04

Процесорний кулер be quiet! Pure Rock LP - для найкомпактніших ПК

Мої враження щодо збірки та можливостей компактного охолоджувача be quiet! Pure Rock LP. Чи варто рекомендувати його для встановлення в сучасні низькопрофільні системи та на які результати в підсумку може розраховувати користувач!?

Комплектація та упаковка

Але давайте про все по черзі. Передусім поглянемо на комплект поставки. Отже:

- процесорний кулер be quiet! Pure Rock LP;
- коротке ілюстроване керівництво користувача;
- дві пари кріпильних рамок + необхідні гвинти;
- ключ для фіксації гайок.

Все перераховане постачається в невеликій картонній коробці, зробленій з якісного матеріалу. Сам кулер всередині додатково поміщено на якісний блістерний ущільнювач, а передбачені аксесуари від нього "відгороджені" полістирольною перегородкою. На стінках коробки виробник розмістив чималу кількість даних, що стосуються be quiet! Pure Rock LP.

Ми рекомендуємо витратити деякий час на їх вивчення, адже в сумі своїй перед нами непоганий путівник щодо можливостей та особливостей моделі, і доступ до інформації ви отримаєте без будь-яких додаткових зусиль.

Технічні характеристики та функціональні можливості

- TDP – 100 Вт;
- Загальні розміри без кріплення - 92x92x45 мм;
- Загальна вага – 360 г;
- Сумісність з Intel - 1700/1200/1150/1151/1155;
- Сумісність з AMD - AM5/AM4;
- Рівень шуму (дБ(A)) @ 50/75/100% - 13.3 / 23.8 / 30.6 об/хв.

РАДІАТОР

- Габарити - 92x92x30 мм;
- Матеріал пластин – алюміній;
- Обробка поверхні – Electrophoresis;
- Матеріал основи – Copper;
- Поверхня контактної пластини - CNC machined;
- К-сть теплових трубок – 3;
- Діаметр – 6 мм.

ВЕНТИЛЯТОР

- Модель вентилятора - 92mm PWM high-quality fan;
- Розміри вентилятора - 92x92x15 мм;
- Швидкість обертання @ 100% PWM/12В – 2500 об\хв;
- Технологія підшипника – Rifle;
- Технологія моторчика - 4-pole fan mtor;
- Номінальна напруга постійного струму – 12Вт;
- Струм при номінальній напрузі - 0.35 А;
- Споживана потужність - 4.2 W;
- Роз’єм - 4-pin PWM;
- Довжина кабелю – 260 мм;
- Тривалість роботи - 80,000 год / 25°C.

Ключове за використані матеріали та якість збірки кулера

Передусім, що стосується якості збірки. В нашому випадку ми маємо класику. Це гвинтова фіксація вентилятора на радіатор. Що цікаво – між першим і другим не передбачені гумові прокладки, однак шум від можливих вібрацій не відчувається, що, як на мене, дуже цікаво. Сама ж по собі посадка надійна, фіксація достатньо швидка, цілісність в процесі роботи не порушується.

Всі передбачені в комплекті поставки кріплення йдуть в окремих пакетиках – під AMD і Intel.

В be quiet! Pure Rock LP виробник віддає перевагу мінімалізму та строгості форм. Як наслідок, жодного яскравого елементу чи поєднання матеріалів ви тут не "знайдете".

Обрана форма відповідає популярному на сьогодні LGA1700.

Стосовно загальної висоти кулера, мова про 45 мм. На практиці цього вповні достатньо для встановлення виробу в навіть помітно компактний корпус.

В основі be quiet! Pure Rock LP – мідний майданчик, на якому "з коробки" нанесена термопаста. Майданчик не отримав нікельованого покриття, однак особисто я в цьому проблеми не побачив. Стосовно термопасти, вона досить рідка. Погано це чи ні лишу кожному з користувачів оцінити самостійно.

Стосовно металевої частини конструкції, її особливісті це три теплові 6-мілліметрові трубки. Дві з них U-подібні проходять через ввесь радіатор; третя – центральна. Сам же по собі радіатор – це 55 алюмінієвих пластин товщиною 0.55 мм та міжреберною відстанню 1 мм.

Формат конектора на кабелі вентилятора дозволяє регулювати швидкості його обертання. Струм при мінімальній напрузі – 0,35 А, використаний підшипник з гвинтовою нарізкою. На крильчатці легко помітити хвилеподібний рельєф.

Тестовий ПК

Тестування be quiet! Pure Rock LP було проведено в корпусі закритого типу на базі найменшої що є у нас материнської плати ASRock B365M. Решта компонентної бази виглядає так:

- процесор — Intel Core i5-9400F;
- оперативна пам’ять — Goodram IRDM X 2x8 ГБ;
- HDD — Western Digital Blue 1TB;
- відеокарта — MSI GeForce GTX 960;
- блок живлення Deepcool DQ750ST.

Програмна платформа - Windows 10 (Домашня версія).

Висновок по монтажу

Встановлення охолоджувача на відповідне "посадкове" місце не є складним завданням, навіть для користувача без відповідної "бази" знань та вмінь. Фіксація кріплень абсолютно проста, але водночас надійна. Крім того, зрозуміла вже сама послідовність етапів. Ну і як свого роду страховка в комплекті поставки передбачено ілюстративне і також почергове керівництво користувача – якщо виникнуть питання, можна підглянути.

Враження від тестування

Тепер щодо результатів. Особисто мені вони сподобались. Так, в режимі Turbo Boost значення TDP можуть бути й дещо вищими. Та разом з тим не забуваємо, що вони обмежені коротким відрізком часу. Словом, базові значення 35 Вт, 65 Вт та 95 Вт кулер відводить без проблем.

Не виникло питань до можливостей охолодження при зменшеній кількості обертів – до 2000 за хвилину. Ба більше – при 1500 об/хв рівень температури також лишався комфортним для системи, а це своєю чергою значить про наявність запасу можливостей.

Короткі висновки та підсумки

В підсумку be quiet! Pure Rock LP варто рекомендувати для систем свого класу. На стороні моделі універсальний дизайн, гарна збірка, можливість регулювання швидкостей обертання вентилятора та, звичайно ж, гарні показники щодо охолодження.

Орієнтовна вартість виробу – 2200 гривень

Продукт надано пресслужбою be quiet! в Україні