27 марта 2023, 10:39

Android Smart TV Stick Gelius KX - "розумна флешка", щоб створити smart-TV

Цікава пропозиція компактної смарт-приставки, що всього за кілька хвилин "перетворить" ваш звичайний телевізор на "розумний" з підтримкою відео 4К. Як під'єднати та налаштувати? Наскільки складною є експлуатація?

Відповіді на ці та інші питання у цьому огляді.

Технічні характеристики та особливості

- "залізо" – процесор - Amlogic S9OSY2 Quad Core Arm Cortex-A53 + графіка ARM G31 Mp2 + 2 ГБ ОЗУ + 16 ГБ ПЗУ;
- бездротові модулі - WiFi 802.11 a/b/g/n/ac + Blutooth: V4.2;
- ОС - Android 10.0 ATV;
- Відеодекордер - VP9 Profile-2 до 4Kx2K@60fps, H.265 HEVC MP-10@L5.1 до 4Kx2K@60fps, профіль AVS2-P2 до 4Kx2K@60fps, H.264 AVC HP@L5.1 до 4Kx2K@30fps, H.264 MVC до 1080P @ 60fps, MPEG-4 ASP@L5 до 1080P@60fps (ISO-14496), WMV/VC-1SP/MP/AP до 1080P@60fps, AVS-P16(AVS+)/AVS-P2 JiZhun Profile до 1080P@60fps, MPEG-2 MP/HL до 1080P@60fps (ISO-13818), MPEG-1 MP/HL до 1080P@60fps (ISO-11172), RealVideo 8/9/10 до 1080P@60fps, кілька мов та підтримка декількох форматів відео субтитрів, підтримує мініатюри JPEG, масштабування, обороти та ефекти переходу, підтримує *.mkv, *.wmv, *.mpg, *.mpeg, *.dat, *.avi, *.mov, *.iso, *.mp4, *.rm, *.jpg формати файлів;

- Відеокодер - незалежний кодер JPEG і H.265/H.264 з продуктивністю/бітрейтом, що налаштовується; кодування зображення JPEG, кодування відео H.265/H.264 до 1080P@60fps із низькою затримкою, HDR підтримує Dynamic HDR10, HDR10, HLG та Обробку Technicolor HDR, - 3D-графіка ARM G31 MP2 GPU, паралельна багатоядерна обробка, F18 OpenGL ES 3.2, підтримка Vulkan 1.0 та OpenCL 2.0, формат декодера MVC, MPEG-1/2/4, VC-1/WMV, AVS, AVS+, AVS2 RealVideo, стрім MJPEG, H.264, H265-1O, VP9, а також JPEG, медіаформат *.mkv, '.wmv, *.mpg, *.mpeg, *.dat, *.avi, *.mov, *.iso, *.mp4, *.rm, *.jpg формати файлів, музичний формат MP3, AAC, WMA, RM, FLAC, Ogg програмується з 7.1/5.1 знижуючим мікшуванням, формат фото MJPEG/JPEG/BMP, порт HDTV 2.1 Dynamic HDR 4Kx2K@60 вихід максимальної роздільної здатності, DC 5V/1A.

Коробка та комплектація

Користувач отримає пристрій в невеликій упаковці переважно білого кольору з деякою кількістю "домішок" других відтінків, а також ілюстрацією приставки, пультом дистанційного керування з голосовою функціональністю, а ще різноманітними даними на стінках. Останні – це перелік можливостей та особливостей виробу плюс технічна інформація щодо виробника. Окремі, скажімо так "пункти" для розмови – детальний перелік технічних характеристик плюс паспорт пристрою кількома мовами. Все це тут є, і все це варте вашої уваги.

Що ж до комплекту постачання, тут мова про наступні речі:

- смарт-приставка Gelius Smart TV Stick KX;
- кабель MICRO-USB;
- IR+BT голосовий пульт;
- кабель HDTV;
- батарейки ААА (2 шт.);
- посібник користувача;
- гарантійний талон.

Smart TV Stick KX – використані матеріали та якість збірки

Що тут варто знати? Перше - Smart TV Stick KX – це дуже компактні розміри, що дуже зручно, в тому числі під час транспортування. Друге – відсутність необхідності встановлювати цю приставку на підставку, по типу раніше розглянутої Gelius Pro Smart TV Box AirMax GP-TB001. Особисто я встановив Stick KX на кухні на телевізор, що був прикріплений під стелю – все швидко і без будь-яких додаткових "танців з бубном". Тут перевага використання саме Stick KX беззаперечна.

Корпус нашої "флешки" виготовлено з пластику чорного кольору. Інтерфейс HDMI, зрозуміло що металевий. Крім пластику та згаданої кількості металу, інших матеріалів на зовнішній частині корпусу я не помітив. Всередину спроб заглянути не робилось, адже корпус даної приставки не є розбірним для користувача, а отже втручання в його цілісність матиме відповідні гарантійні наслідки.

А ось щодо якості збірки корпуса, в цьому плані жодних питань – і самі матеріали, і надійність припасування їх між собою виконані з очевидним знанням своєї справи.

Детальніше про пульт дистанційного, в том числі, голосового керування

Тепер щодо пульта. Перше, що варто відзначити – перед нами девайс (якщо можна так сказати) не лише для кнопкової навігації по меню, але й голосових команд. І маю відразу ж відзначити, що і перше, і друге йому вдається дуже добре, а це вже питання комфорту.

В самому верху червона кнопка увімкнення живлення. Вона зліва. Строго напроти справа знаходиться кнопка вимкнення/увімкнення звуку. Між ними мікрофон і світлодіод.

Далі йде навігаційний джойстик з функцією підтвердження вибору.

"Трійця" за ним дозволяє викликати помічника Google, повернутися на домашню сторінку, або в попередній пункт.

Доповнює даний "арсенал" качелька регулювання гучності, а далі три кнопки швидкого виклику сервісів You Tube, Prime video та Google Play відповідно.
Протилежна частина корпусу примітна акумуляторним відсіком – два елементи ААА.

Підключення та перші налаштування

Саме по собі підключення виконується швидко, і якісь особливі навички при цьому вам не будуть потрібні.

В процесі підключення я звернув увагу на те, що стандартним комплектом поставки в коробці подовжувач не передбачений. Спочатку мені це здалося дивним, і в думках я вже збирався йти в магазин, однак підключення до 32-ки, а потім і до 36-дюймового телевізора довело – принаймні на ці діагоналі подовжувач не потрібен.

Після підключення та перегляду декількох підказок по роботі з даною смарт-приставкою, ви продовжите налаштування.

Тепер система зажадає від вас введення своїх даних (логін/пароль) до пошти Google. Якщо у вас немає "електронки" на даному сервісі, тоді ви багато втратили по життю – швидко реєструйтеся.

Далі вам буде запропоновано встановити чималу кількість додатків зі спеціального пакета, який можна назвати стартовим. Можна відмовитися, а можна встановити декілька. Особисто я зупинився на останньому з варіантів. Процедура зайняла до 5 хвилин.

Після чого йде ще кілька підказок по роботі. Тепер підготовка закінчена.

Особливості меню

Головне меню Smart TV Stick KX – це шість основних та два технічних розділи.

Спочатку за перші – "Додатки", You Tube, "Рекомендує Google Play" та Spotify, You Tube Music і Vstro Player.

Щодо технічних, мова йде про "Налаштування" та "Налаштувати канали".

В "Додатки" містяться встановленні при першому налаштуванні програмки з "пакету". Тут же можна організувати "винос" найбільш часто вживаних додатків на головний екран. Додаткові можливості надає Google Play Market, клієнт якого розміщений тут же.

You Tube, "Рекомендує Google Play", You Tube Music – клієнти швидкого доступу до відповідних сервісів з рекомендаціями останніх щодо контенту.

Spotify – клієнт однойменного сервісу.

Нарешті, Vstro Player – мережевий плеєр з підтримкою сервісних протоколів XTREAM та STALKER.

Замість підсумків

Час підсумків. Але спочатку кілька слів щодо продуктивності приставки. На ділі ця "розумна флешка" дозволяє багато чого. Якщо ви переймаєтесь за якість відтворення відео 4К, відразу ж поспішаю заспокоїти – 2 ГБ оперативної пам’яті та реалізованої тут графіки в поєднанні з чудовою оптимізацією системи достатньо для комфортного відтворення згаданого контенту.

Ігри теж "йдуть" чудово, а також програвання відео зі смартфона на екрані ТВ та багато іншого.

З телебаченням, якщо два вас це важливо, проблем також нема – достатньо встановити IPtv, або інший додаток, з сервісом якого ви маєте відповідні контракти.
Таким чином, Smart TV Stick KX вартий уваги користувачів, у яких є звичайний телевізор, і які прагнуть "перетворити" його в "розумний". На стороні приставки гарна продуктивність на виході та простота в підключенні та налаштуванні. Ви дійсно отримаєте всі переваги смарт по хорошій ціні.

Вартість виробу на сайті бренду.

Продукт надано пресслужбою бренду Gelius