15 июня 2023, 14:01

Ajax FireProtect Plus – фіксує температуру та появу чадного газу

Компактний бездротовий датчик Ajax, який "навчено" цілодобово стежити за рівнем СО в приміщенні та раптовим зростанням температури повітря. Як саме "організовано" процес, та як користувач дізнається за небезпеку?

Про все це піде мова далі в огляді.

Технічні характеристики та особливості

• Сумісність - працює автономно та з хабами Ajax, ретрансляторами, ocBridge Plus, uartBridge;
• Чутливий елемент - фотоелектричний, СО і температурні сенсори;
• Поріг спрацьовування - +59°С ±2°С;
• Тип сповіщення – світлозвуковий;
• Гучність вбудованої сирени - 85 дБ;
• Час доставляння сигналу тривоги - 0,15 с;
• Фільтр хибних тривог;
• Синхронна тривога кількох датчиків;
• Термін роботи від батареї - до 4 років;
• Радіопротокол Jeweller - дальність зв’язку із централлю — до 1300 м на відкритому просторі, двосторонній зв’язок між пристроями, робочі частоти - 866,0 – 866,5 МГц, 868,0 – 868,6 МГц, 868,7 – 869,2 МГц, 905,0 – 926,5 МГц, 915,85 – 926,5 МГц, 921,0 – 922,0 МГц (залежить від регіону продажів), саморегульована потужність радіосигналу — до 20 мВт, блочне шифрування на основі алгоритму AES, період опитування датчика — 12–300 с;
• Додатковий температурний сенсор;
• Діапазон робочих температур - від 0°С до +65°С;
• Допустима вологість - до 80%;
• Антисаботаж - захист від підміни, повідомлення про глушіння, тампер на відкривання і відривання;
• Розміри - 132×132×31 мм;
• Вага - 220 г;
• Гарантія - обмін та ремонт протягом 24 місяців з дати продажу. Гарантія не розповсюджується на батареї.

Упаковка та комплект поставки

Постачається Ajax FireProtect Plus в компактній коробці, зробленій з картону з дизайном, що нагадує такий для упаковки Ajax Hub 2 Plus. За останній я розповідав у цьому огляді. Схожий стиль та оформлення, знайоме поєднання відтінків та шрифтів + їх передача – словом, все це ми вже бачили з відмінністю лиш в індивідуальності розміщених даних, з якими, особисто я рекомендую ознайомитися ще перед розпаковкою.

В середині коробки, крім, звісно ж самого виробу – бездротового датчика Ajax FireProtect Plus, на користувача чекає наступне:

- панель SmartBracket (за замовченням встановлена на виріб);
- дві попередньо встановлені батареї CR2 та одна резервна - CR2032;
- монтажний комплект по бетону та металу (гвинтики з відповідними насічками);
- інструкція споживача.

Використані матеріали та мої враження щодо якості збірки

Сам прилад, як на мене, зроблено по такому ж формату, як і раніше розглянутий Ajax Hub 2 Plus. Передня панель і бокові стінки тут також одне ціле. Задня частина до решти корпусу кріпиться за допомогою гвинтів – відповідні шапочки проглядаються позаду. Бічні стінки виробник додатково "посадив" на клей. За підсумками складається враження монолітності й навіть деякою мірою масивності корпусу. Виглядає круто і без перебільшення кажучи, надійно. Сажу більше – відносно якості збірки продукції Ajax особисто для себе я вже давно зробив відповідний висновок – відомим світовим брендам вона не поступається абсолютно нічим.

Кому цікаво, Ajax FireProtect Plus доступний як в білому кольорі, так і чорному, що деякою мірою спрощує підбір користувачу під той чи інший дизайн приміщення.

На задню кришку SmartBracket, подібно аналогічному елементу в Ajax Hub 2 Plus виробник "переклав" ті ж задачі. Перш за все, вона прикриває кнопку тампера та кнопку увімкнення/вимкнення живлення плюс декілька наліпок з технічними даними. Крім того, згадана кришка – це свого роду монтажна панель для кріплення FireProtect Plus. Виконувати монтаж можна як на горизонтальну поверхню, наприклад, стелю, так і вертикальну. Кріплення доступне як для бетонної основи, так і дерева. Після фіксації кришки, просто надіваєте на неї датчик.

До питання про ергономіку

ОК, тут давайте про все по черзі. На панелі спереду – отвір сирени, а також логотип виробника. Останній зроблено дуже цікаво. По суті, перед нами деякою мірою світловий індикатор, натиснувши на який, користувач запустить тестування димової камери. Також в залежності від процесу в системі згаданий діод може мерехтіти чи світитися безперестанку салатовим, чорним чи іншим відтінком.

Бічні стінки примітні дрібними металевими сітками. За ними "сховали" отвір димової камери та датчик температури.

Нарешті, на стінці позаду знаходиться вже згадана раніше панель SmartBracket, за якою кнопка увімкнення/вимкнення живлення та кнопка тампера. Крім перерахованого ще тут кілька технічних наліпок з масивом різноманітних даних. Всі деталі за це дивимося далі на ілюстраціях.

 

Встановлення

Виробник наполегливо радить звертатися для встановлення будь-яких датчиків Ajax до фахівців. Це убезпечує вас від хибних спрацювань! На це особисто я раджу звернути вашу увагу. Ну або принаймні ретельно ознайомитися з офіційними рекомендаціями щодо встановлення приладу.

З цими знаннями можна займатися монтажем. Технічно далі процедура не займе у вас забагато часу, адже є досить простою, а в комплекті передбачені всі необхідні в цьому плані матеріали. Ще приємна річ – розетка для живлення Ajax FireProtect Plus. Вона тут просто не потрібна, адже останній працює від батарейок. Автономність, до речі, досить велика – на одній парі до чотирьох років.

Додаток Ajax FireProtect Plus та налаштування підключення

Перше, на що варто звернути вашу увагу – користувач Ajax FireProtect Plus може використовувати пристрій і без хаба. Наприклад, вам не потрібна розгалужена система захисту, але разом з тим, ви хочете мати протипожежну "сигналку". До того ж ефективну. Якщо так, ось відповідь - Ajax FireProtect Plus.

Однак, особисто я займався побудовою цілої екосистеми захисту Ajax, а тому підключення до хабу для мене було обов'язковим.

Декілька тижнів назад я вже розповідав про можливості Ajax Hub 2 Plus, що тривалий час перебував у мене на тестуванні. Підключення відбувалось через додаток Ajax Security System – доступний для iOS та Android.

Сама по собі процедура додавання датчика дуже проста. Переходимо в пункт "Пристрої" - тиснемо – "Додати пристрій" - обираємо необхідну категорію, вводимо ім’я саме так, скануємо ID… Далі система додає прилад і в цей час ви маєте увімкнути живлення. Зелене підсвічування діода підкаже про те, що пристрій в мережі.

Після цього ви отримаєте досить детальний перелік даних стосовно стану приладу, а також доступ до різноманітних налаштувань: умови за якими система сигналізує про тривогу, примусове вимкнення датчика, видалення його з системи та багато ін.

Як працює

В основі FireProtect Plus – камера з фотоелектричним сенсором диму. Крім неї, ще всередині додатковий хімічний елемент, що вміє виявляти наявність чадного газу й інформувати про це користувача.

Варто відзначити також і те, що виробник врахував і той, скажімо так, момент, що горіння деяких матеріалів відбувається без виділення диму. Таким чином, в можливості датчика додали також фіксацію стрімкої зміни температури, наприклад з 30 початкових до 70 градусів Цельсія за декілька хвилин чи навіть менше. В цьому випадку власники системи також будуть проінформовані.

Замість висновків

Для побудови ефективної системи охорони та захисту датчик FireProtect Plus – важливий її елемент, адже дозволяє проінформувати про небезпеку пожежі вже на самому її початку, зберігши при цьому не лише левову частину майна, але й власне життя та життя оточуючих.

Рекомендована вартість виробу – 3099 гривень

Продукт надано пресслужбою Ajax Systems