24 декабря 2023, 16:14

PATRIOT Viper VP4300 – SSD M.2 з ТОПовими швидкостями

Знайомимося з можливостями нового ігрового твердотільного накопичувача від відомого американського бренду PATRIOT. Компонентна база, підхід щодо охолодження та, звичайно ж, швидкості.

Наскільки вдалий формат для користувачів, які акцентуються саме на останній з особливостей?

Комплект поставки та упаковка

- модуль PATRIOT Viper VP4300 (VP4300-1TBM28H);
- захисний графеновий екран з нанесеним на нього термоклеєм;
- масивний алюмінієвий радіатор з термополоскою для фіксації на носієві;
- докладне керівництво користувача щодо встановлення кожного з радіаторів.

Все перераховане виробником розміщено на прозорому блістерному ущільнювачі, який, своєю чергою поміщено в картонну коробку з відкидною кришкою. Таким чином, PATRIOT Viper VP4300 (VP4300-1TBM28H) надійно захищений під час транспортування від виробника до магазину і далі – споживача. Крім того, картонна частина даного, скажімо так, "дуету" – це ще й свого роду "носій" чималого масиву інформації щодо виробу всередині. Словом, яка б доля не спіткала коробку після розпакування виробу, витратити деякий час на вивчення інформації варто, адже корисного тут дійсно чимало.

Ключові технічні характеристики

- Сертифікати - CE/FCC/RoHS;
- Гарантія - 5 років;
- Вага - 25 г;
- Габарити – 80х22х8 мм;
- Офіційні швидкості:

  1. запис - 6800 МБ/с,
  2. читання - 7400 МБ/с.


Плата, компонентна база та враження від якості розпайки

Отже, по типу раніше розглянутого SSD Patriot P400 Lite 1TB, модель VP4300-1TBM28H також розпаяна на компактній текстолітовій платі коричневого кольору. Типорозміри плати – 80х22 мм, що відповідає формфактору, в якому виготовлено накопичувач.

Елементна складова розпаяна по обидві частини плати, щоправда, на одну сторону винесли лишень чипи пам’яті – дивимося далі на ілюстраціях.

Цікавою особливістю конструкції VP4300-1TBM28H слід вважати відсутність "з коробки" радіаторів безпосередньо на самому виробі. Натомість виробник пропонує їх в комплекті поставки, а тому за необхідності користувач може самостійно встановити згадані "речі". Навіщо таке, з дозволу кажучи "рішення"? Все дуже просто – щоб VP4300-1TBM28H можна було використати не лише в просторих "посадкових місцях" десктопів, але й надкомпактних ультрабучних. Таким чином, виробник дає вам "поле для маневру" - лишається лиш використати його максимально ефективно. Що я маю на увазі, говорячи про останнє? Все дуже просто – якщо розміри "посадкового" місця під носій дозволяють встановлення його з радіатором, не нехтувати цією можливістю. Тим паче, що один з радіаторів ну дуже тонкий.

Повернемось до компонентної бази. У VP4300-1TBM28H використане наступне "тріо" - контролер InnoGrit IG5236, кеш-пам’ять K4A4G16, яку, до речі, можна зустріти й в Samsung плюс 4 модулі 3FC00577. Останні розпаяні по обидві сторони плати.

Щодо якості розпайки, в цьому плані питань немає – робота виконана зі знанням справи без знижок та будь-яких інших умовностей.

Ключове за монтаж радіаторів

Вище я вже говорив про те, що "з коробки" PATRIOT Viper VP4300 (VP4300-1TBM28H) користувач отримає з двома радіаторами. Однак обидва вони, як пам’ятаємо, не встановлені на накопичувач з самого початку – виробник, в залежності від можливостей "посадкового місця" під носій, лишає виконання цього "завдання" за користувачем. Зробити це досить легко – адже всі необхідні "кріплення" вже підготовлені та задіяні – потрібно лиш зняти захисну плівку, накласти та акуратно притиснути. Як на мене, нічого складного. Втім, якщо ви так не вважаєте, тоді в коробці спеціально для вас передбачено відповідне керівництво.

Особисто я б клеїв обидва радіатори, але тут варто пам’яти за особливості "посадкових місць". Так або інакше радіатор, що отримав назву "графеновий захисний екран" не робить товщину носія критично більшою, а тому від його використання точно не слід відмовлятись. Стосовно ж його компаньйона, тут рахуємось з особливостями.

Тестування CrystalDiskInfo

Далі знайомимось з результатами "тестування" CrystalDiskInfo, завдяки якому розкривається досить чимало технічних деталей за дану модель SSD.

Тестовий стенд і програмна платформа

Під тестування PATRIOT Viper VP4300 (VP4300-1TBM28H) мною був зібраний настільний ПК з наступною компонентною базою:

- материнська плата — ASUS PRIME B660-PLUS D4 (90MB18X0-M1EAY0);
- процесор — Intel Core i5-12400F 2.5GHz/18MB (BX8071512400F) s1700 BOX;
- оперативна пам’ять — Goodram IRDM X 2×8 ГБ;
- HDD — Western Digital Blue 1TB;
- відеокарта — MSI GeForce GTX 960;
- блок живлення Deepcool DQ750ST.

Стосовно програмної платформи, мова про Windows 10 Домашня версія.

Результати

А ось тепер мої результати тестування.

Короткі підсумки та висновки

Що ж, за підсумками маємо чудовий в плані швидкостей твердотільний накопичувач, можливості котрого будуть однаково високо оцінені як гравцями, так і користувачами, яким потрібен саме такий носій. На стороні моделі варта уваги компонентна база, цікавий підхід щодо охолоджувачів та швидкості, якими ви залишитесь задоволені.

Орієнтовна вартість за об’єм 1ТБ – 3900 гривень

Продукт надано пресслужбою PATRIOT в Україні