27 января 2024, 12:16

Новатек-Електро РЕВ-225 – для керування вуличним освітленням

Знайомимося з можливостями мікропроцесорного пристрою РЕВ-225 виробництва української Новатек-Електро. Ключова можливість – автоматизація вуличного освітлення вдома чи на підприємстві. За рахунок чого це досягається та як налаштувати?

Комплектація та упаковка

- реле Новатек-Електро РЕВ-225;

- документація.

Згаданий "дует" виробник помістив в компактну картонну коробку з досить стриманим дизайном. Останній – це поєднання фірмового узору виробника + невеликого масиву технічної інформації, яку винесли на наліпку спереду. На цих даних особисто я рекомендую зупинитися детальніше, адже тут відповіді на чималу кількість запитань, як щодо самого приладу, так і безпосередньо виробника.

Технічні характеристики та особливості

• Кількість каналів – 1;
• Номінальна напруга - 230 В ± 10%;
• Максимальний струм - 16 А;
• Програма – астрономічна;
• Застосування - управління зовнішнім освітленням;
• Габарити - 90х65х36 мм;
• Вага – 110 г;
• Цифрове реле часу з астрономічною програмою;
• Налаштування за допомогою чотирьох кнопок;
• Автоматичне перемикання на літній / зимовий час;
• Рідкокристалічний дисплей;
• Режим роботи для вихідних днів;
• Подвійний модуль, що встановлюється на DIN-рейку 35 мм.

Використані в корпусі матеріали та мої враження щодо якості збірки

Корпус Новатек-Електро РЕВ-225 – це поєднання переважно пластикових деталей + невеликої кількості металу. Останній на клемах живлення та виконавчого реле – їх помітити дуже легко. За металеву частину всередині корпуса нічого предметного сказати не можу, адже завдання по відповідній розбірці я собі не ставив. Якщо ж у читачів таке бажання виникне, вони автоматично мають згадати за гарантію, яка анулюється у випадку виявлення втручання в цілісність корпусу.

Легко помітити наявність невеликого екрана на панелі спереду. В РЕВ-225 він потрібен, власне, для налаштування виробу як такого – про це пізніше. Апаратно екран прикриває пластикова кришка. Її необхідність у двох "речах" - фізичному захисту дисплея від впливів довкілля, а також захисту від стороннього доступу для меню налаштувань. Можливість опломбування панелі передбачена.

Ще про приємне. Захист корпусу за стандартом IP20, тобто від потрапляння всередину сторонніх предметів, діаметром 12,5 мм і більше. Так, цей захист для автоматичних вимикачів (а саме до такої категорії виробів можна віднести РЕВ-225) – "річ" класична, та приємно, що за неї не забули. Захисту ж від вологи немає, однак дані вироби не призначені для встановлення в приміщенні з підвищеною вологою.

Друге – термостійкий пластик та чудове припасування деталей між собою. Абсолютно ніяких питань в цьому плані – на всіх етапах робота виконана з дійсним знанням своєї справи. Такий підхід користувачам неодмінно сподобається.

Ключове за ергономіку

Отже, крім згаданого раніше дисплею, навігаційної панелі по меню (складається з чотирьох кнопок, що розміщені трохи нижче екрана), на панелі спереду, також вже згадані раніше клеми живлення та виконавчого реле.

Справа – схема підключення.

Позаду - кріплення на відповідний щит.

Щодо налаштування

Всі налаштування в Новатек-Електро РЕВ-225 виконуються через відповідне меню. Останнє є досить простим - в логіці побудови зможе розібратися, в тому числі людина, для якої даний досвід є першим. Перше - в розділі "Ніч-Відкл." задаємо час нічної перерви. Далі вже налаштування підключення: координати – широта/довгота, а ще часовий пояс. Крім того, тут же поряд можна задати зміщення астрономічного часу, причому, що цікаво, окремо для сходу та заходу. Після чого налаштовується поточна дата, час, перехід на літній час та ін.

Замість висновків

Перед нами варте уваги рішення для тих користувачів, котрим необхідно автоматизувати зовнішнє освітлення. Козирі моделі - простий формат налаштування, відсутність необхідності в датчиках освітлення та напрочуд гарна ціна.

Вартість моделі на сайті виробника.

Продукт надано пресслужбою Новатек-Електро