13 августа 2023, 17:03

EnerGenie BAT-12V100AH - потужна AGM-батарея з низьким саморозрядом

Мої враження від знайомства з флагманською батареєю EnerGenie BAT-12V100AH. Наскільки цікаве рішення у форматі резервного джерела живлення, на які цифри може розраховувати користувач в залежності від навантаження та інші цікаві моменти.

Упаковка

Але давайте про все по черзі. Користувач отримає виріб в картонній коробці середніх розмірів, виготовленій, що приємно з переробленої сировини – це її ключова особливість. Стосовно дизайну, тут виробник прихильник простіших підходів, що, як на мене, виглядає цілком виправдано. Як такої ілюстрації "на борту" немає, зате є чимало різноманітних даних, що вказують на ключові особливості виробу, та інформація щодо самого виробника. З усім цим ми познайомимося вже у наступному розділі.

Інформація зі стінок коробки

ОК, "поїхали" далі. Дані на двох центральних стінках дублюються. Про що мова? Логотип виробника, назва продукту, тип батареї, маркування та інші цікаві "речі". Крім зазначеного, у вигляді невеликого переліку нижче деякі з технічних особливостей моделі.

Повторюється між собою інформація і на бічних стінках. Мова про ключові технічні характеристики моделі, маркування та трохи технічної інформації щодо виробника. Нижче на ілюстрації деталі. Залишаю вам на ознайомлення і переходжу до розпакування.

Комплект поставки

Щодо комплектації акумулятора, в цьому плані все просто – сам виріб, ізоляційні гумові муфти та болти кріплення М6 під клему Т13.

Технічні характеристики EnerGenie BAT-12V100AH

• Номінальна напруга - 12 В;
• Ємність - 100 Аг;
• Тип батареї - VLRA/AGM;
• Тип клеми - T13;
• Розміри - 328х172х215 мм;
• Вага - 29,4 кг;
• Низька швидкість саморозряду;
• Широкий діапазон робочих температур;
• Сфера застосування - телекомунікаційні системи, систем пожежної та охоронної сигналізації, аварійні системи, електроінструменти, медичне обладнання, UPS/EPS.

Серія AGM-акумуляторів EnerGenie та флагман лінійки

Нещодавно у нас на сайті виходила досить велика стаття щодо доступних на цей час AGM-акумулятоторів EnerGenie на українському ринку. Суб’єктивно перед нами одна з найбільш повних лінійок чи не під будь-які споживацькі запити, в тому числі живлення критичної інфраструктури.

Флагманська модель EnerGenie BAT-12V100AH ємністю 100 Аг найпотужніша. Про неї й говоримо у цьому огляді.

Особливості збірки

Загалом, якщо не вдаватись в такі, малоцікаві користувачеві деталі, як використаний пластик, за підсумками мого знайомства з моделлю, можу сказати, що EnerGenie BAT-12V100AH зроблена в строгій відповідності до норм, що притаманні AGM-акумуляторам. За самі норми я детально розповідав в статті, зазначеній в попередньому розділі. Переходьте за посиланням та знайомтеся.

Підтримувані стандарти

EnerGenie BAT-12V100AH підтримує три найбільш, скажімо так, авторитетні галузеві стандарти – IEC, JIS, а також BS.

Стосовно першого зі згаданих, мова за стандарт, що відповідає вимогам міжнародної некомерційної організації зі стандартизації у галузі електричних та суміжних технологій.
Другий вказує на те, що виріб з підтримкою саме такого стандарту відповідає вимогам до рішень, що використовуються в японській промисловості.

Ну, і нарешті, третій. Мова про британські галузеві специфікації від British Standards Institute.

Власний досвід експлуатації

У EnerGenie BAT-12V100AH майже відсутній саморозряд, про що побіжно каже хоча б той факт, що "з коробки" я вийняв виріб майже повністю зарядженим, а "вийти" на 100% вдалось менше, ніж за півгодини. Якщо кому особливо цікаво, використовувалась зарядка Einhell CE-BC 6 M. До речі, останню особисто від себе дуже раджу – підтримка різних видів акумуляторів, надзвичайно легке керування. Словом, дуже задоволений.

Стосовно можливостей в роботі. Перш за все, я використовував акумулятор для живлення газового котла ("привіт" достатньо складній зимі 2022-23), а крім того, підключав блендер, ноутбук, роутер та деяких інших "споживачів". Далі, власне про цифри:

- котел – 7,5 годин на максимальній потужності. Потужність споживання 110 Вт/год.
- обігрівач UFO. Потужність, на якій був використаний даний пристрій – 500Вт. Результати – 1,25 години. До речі, як показала зимова практика, однієї години роботи згаданого обігрівача на потужності 500Вт вистачить того, щоб прогріти кімнату до 10 квадратних метрів включно, що є непоганим показником, якщо блекаут "піймав" вас, скажімо так, на кухні, і ніяких альтернатив "під рукою" не передбачено.
- змішаний тест - блендер, міксер, ноутбук, роутер був досить довгим – близько двох діб. Найбільше працював, звичайно ж, ноутбук та роутер, але блендер я також використовував досить часто.
- Вдавався також до заживлення 1-слотового NAS Synology DS120j. Резервне копіювання інформації протягом доби не дозволило розрядити батарею "в нуль", і це також дуже непоганий показник.
- Нарешті, ще один тест, на який хочу звернути вашу увагу – живлення системи відеонагляду – 4 камери + реєстратор. Результат - 54 години.

Кілька слів за Maxxter MX-HI-PSW500-01, який використовувався протягом всіх тестувань як посередник. Перше – детальний огляд читаймо тут. Друге, що варто знати про даний пристрій - перед нами найпростіший чистий синус. Ніяких спеціальних до того ж складних посередників при використанні саме цього пристрою не потрібно, перевага без компромісів та додаткових умов.

Висновки та підсумки

EnerGenie BAT-12V100AH вартий того, щоб його рекомендувати. Це чудове резервне джерело живлення, яке легко масштабувати відповідно ваших потреб. Чому краще обирати AGM, я вже писав в статті за посиланням вище, не полінуйтесь ознайомитися, якщо збираєте, особливо першу свою таку систему. Чому варто обрати EnerGenie BAT-12V100AH!? Причин декілька. Перша – це дійсно вартий уваги продукт, і мої тести це довели. Друга – це продукт від виробника з іменем, який вкладає в нього максимум, і у мене достатньо досвіду використання рішень EnerGenie, щоб це стверджувати. Ну і третє – дуже гарна ціна як за AGM на 100 Аг. Плюс варто пам’ятати – за правильної експлуатації це інвестиція в 10 років+ стабільної роботи, яка не здорожчає і не підведе в найнесприятливіший момент.

Вартість моделі на сайті виробника.

Продукт надано пресслужбою EDG GROUP