2 марта 2023, 11:57

Gelius Prometheus X1 - зарядна станція, яку можна возити на велосипеді

Знайомтесь – це Prometheus X1- надзвичайно компактна зарядна станція від відомого українського бренду Gelius. "Під капотом" тут 500 Вт, чого вистачить для більшості завдань, є 4 порти USB/USB Type-С, а ще повноцінна розетка і потужний ...

... ліхтарик. Ну, а "вишенька на цей торт" - можливість возити Х1 навіть в рюкзаку на велосипеді. Цікава пропозиція автономної розетки на виїзд. Що ж, вивчаймо можливості.

Технічні характеристики та особливості

• Розетка - AC 220В/50Гц;
• Вихід змінного струму - 500Вт, піковий час утримання 1 000Вт;
• Чиста синусоїда;
• Вихід USB1 - QC 3.0 MAX 12В/1.5А;
• Вихід USB2 - QC 3.0 MAX 12В/1.5А;
• Вихід Type-C1 - PD 18Вт;
• Вихід Type-C2 - PD 60Вт;
• Бездротова зарядка - 10Вт;

• Вихідний порт DC1/DC2 прикурювач - 12В/10А MAX;
• Параметр зарядки - DC 12-24В/5A;
• Час зарядки - 4-5 годин, від 10% до 100% (автоматичне відключення);
• Напруга зарядки - до повного заряду 25.2В±0.1В;
• Тип акумулятора - літій-іонний 18650/2600мAг;
• Ємність акумулятора - 124 800мАг;
• Батарея акумулятора - 461Вт/год;
• Кількість зарядних циклів акумулятора - >1000 разів;
• Захист змінного струму від перегріву - ≥85°C;
• Захист акумулятора від перегріву - ≥65°C;
• Габарити - 178х161х241мм.

Комплектація та упаковка

Подивимось спочатку на те, що чекає користувача в коробці:
- зарядна станція Gelius Prometheus X1;
- мережевий зарядний адаптер;
- гарантійний талон;
- керівництво користувача, в якому розписана ергономіка приладу, а також шлях до швидкого старту.

Все перераховане поміщено в картонну коробку з привабливим дизайном в стилістиці бренду Gelius. Чимала кількість різноманітних технічних даних, інформація щодо виробника, один зі сценаріїв використання, захисні особливості та інші цікаві "речі". Таким чином, яка б участь не чекала коробку після розпакування приладу, витратити деякий час на вивчення даних на стінках варто, причому вже тому, що сюди винесли навіть результати тестування Gelius Prometheus X1 під час підключення до нього різних споживачів.

Мої враження від якості збірки пристрою

В корпусі Prometheus X1 головним чином використали пластик. З нього зробили каркас, ручку для переноски, вентиляційні сітки та інші примітні "речі". Крім пластику, легко помітити силіконові вставки – вони на бокових ребрах, а також кілька вставок безпосередньо на самій ручці. Помаранчева тильна панель, не дивлячись на один колір з силіконом – це також пластик. До речі, як елемент дизайну зроблено напрочуд вдало – мою увагу таке поєднання привернуло.

Щодо металу, тут його небагато, про що свідчить, в тому числі невелика вага – менше ніж 5 кг. На мій погляд, відсотків 80-90 цієї ваги – це батарея всередині. І іншого боку, така вага - великий плюс в сторону мобільності, і один з аргументів за купівлю саме цієї зарядної станції.

Але підемо далі. Крім вже згаданих матеріалів ще "на борту" кілька гумових ніжок – розміщені по периметру нижньої частини корпусу. Для чого вони тут, впевнений здогадатися не важко. Що ж до якості самого кріплення на панелі, в цьому плані ніяких зауважень.

Використаний в корпусі пластик гарної якості. Він не прогинається під здавлюванням, не скрипить і іншими, скажімо так, прикладами, дешевизни "не відповідає". Словом, в цьому плані будете абсолютно задоволені.

Не розчарує і те, наскільки якісною виявилась фіксація деталей між собою в єдину конструкцію. Ніякого, навіть натяку на люфт деталей, причому як на початку знайомства з "іксом", так і після декількох "покатушок" з зарядним на велосипеді. Головне що варто пам’ятати тут – не слід кидати рюкзак чи сумку зі станцією навіть на м’яку поверхню. Однак незначні вібрації, що виникають під час поїздки на велосипеді, ніяк не впливають на його працездатність – перевірено.

Функціональні елементи

Однією з цікавих особливостей Prometheus X1 слід вважати вбудовану бездротову зарядку з цілком пристойною потужністю в 10Вт. Відразу ж додам, що мав змогу протестувати її можливості на досить старому Galaxy S8 Edge та отриманим результатом задоволений – на постійні 8Вт вдавалось вийти за лічені секунди.

На бокові панелі зліва та справа виробник виніс вентиляційні сітки, можливостей яких достатньо для ефективного охолодження станції, в том числі під максимальним навантаженням.

Поряд з сіткою зліва досить потужний ліхтарик. За тестовий період я встиг впевнитися в тому, що його можливостей достатньо для того, щоб досить непогано освітити кімнату на 13 квадратних метрів. Крім того, під світло такого ліхтарика можна навіть читати – очі в процесі не напружуються. Що ж, як на мене, така річ точно зайвою не буде. Функція SOS тут передбачена, причому працює з різною інтенсивністю. Крім того, виробник не забув і за різні інтенсивності світіння ліхтарика. Вмикається/вимикається кнопкою з відповідним маркуванням спереду. Перемикання між функціями здійснюється за допомогою тієї ж кнопки, але з різним тайм-аутом утримання.

Трохи вище кнопки ліхтарика розміщена інша кнопка. Вона відповідає за увімкнення вже самої системи в роботу. До речі, якщо ви лишили станцію увімкненою, але від’єднали від неї споживачів, вже через кілька хвилин вимкнеться і вона сама – гарний приклад економії заряду батареї.

Під згаданою вище кнопкою користувач помітить порт DC, а під ним гніздо автомобільного прикурювача.

Щодо портів USB, їх тут два – 3.0. Ще два USB Type-C. Легко помітити з відповідного маркування, що потужність одного порту 18Вт, а другого – 60Вт.

Порт IN справа потрібний для підзарядки вже самої станції.

Кнопка над розеткою, вмикає в ній живлення. Аналогічно і кнопка USB.

Невеликий екран в центрі відображає поточний рівень заряду, процес підзарядки як споживача, так і самої станції, а ще робочого стану - DC, AC, PD (Вт) та ін.

Тестування можливостей

Вище я вже згадував про результати тестування можливостей Prometheus X1 безпосередньо самим виробником, а також про те, де їх можна переглянути.

Тепер же трохи власного досвіду.

Спочатку розетка. Що підключали:

- телевізор 32 дюйми;

- електричний самокат того ж виробника на підзарядку;

- ручний блендер;

- кухонний комбайн;

 

- ноутбук

Всі результати винесені вище, і, як на мене, коментувати їх необхідності нема.

Цікавим виявився досвід заживлення фену. В режимі "штатної" роботи Prometheus X1 зміг заживити його лише для роботи на обдув холодним повітрям. Однак в режимі пікового навантаження пристрій чудово працював і на обдування теплим. Таким чином, можете подарувати своїй половинці даний зарядний пристрій на день народження чи будь-яке інше свято. У тому випадку, якщо у вас частенько вимикають світло, цей подарунок буде дуже доречним.

Щодо різноманітних "дрібничок" по типу підзарядки смартфонів, планшетів, тих же екшн-камер і так далі. Одночасна підзарядка 4 пристроїв зрозуміло що також можлива і працює чудово.

Підзарядка станції

Щодо підзарядки, на один повний цикл у вас піде 5 годин. Спочатку видається, що наче б то й досить довго, але по факту у тих же рішень Jackery показник аналогічний.

Замість висновків

Що ж, Gelius Prometheus X1 вартий вашої уваги. Особисто мене "підкупила" легкість та компактність станції в поєднанні з хорошими функціональними можливостями. Окрім того, цю "машинку" варто купувати саме зараз, адже сплеск продажів закінчився і почались суттєві знижки. Ну і головне звичайно – особисто ваш спосіб життя. Якщо ви багато подорожуєте, навіть по роботі, така "машинка" ніколи не буде зайвою, адже доступ до стаціонарної розетки може бути далеко не завжди, чого не скажеш про Х1, яка завжди поруч.

Вартість пристрою на сайті бренду.

Продукт надано пресслужбою бренду Gelius