15 апреля 2023, 15:27

EnerGenie EG-UPS-001 – "безперебійник" з бонусами

Компактне джерело безперебійного живлення з можливістю налаштування моніторингу роботи з ПК користувача, підключенням 4 споживачів та хорошим зарядним струмом. Наскільки вдале таке поєднання ...

... так які "секрети" виробник "сховав" в згаданих вище розетках? Всі відповіді в цьому огляді.

Характеристики та особливості

• Тип: лінійно-інтерактивний;
• Сигнал - синусоїдальний (змінного струму), модифікований (прямокутні синусоїдальні імпульси (акумулятор);
• Вхід - 220 в змінного струму 25%, 50/60 Гц + 10%;
• Вихід - 220 в змінного струму 10%, 50/60 Гц + 1% (220 в змінного струму 5% в режимі інвертора);
• Час перемикання - не менше 10 мс;
• Резервний час - 10...30 хвилин (залежить від навантаження);
• Батареї - герметичні свинцево-кислотні 12 V DC / 7Ah;
• Час зарядки батареї - до 12 годин;
• Роз'єми - 1x C13 (вхід), 4 євро-розетки (вихід);
• Умови експлуатації - 0°C ~ 40°C, вологість від 20 до 90% відносної вологості без конденсації;
• Потужність - 650 VA (390 Вт);
• Зарядний струм - до 1.2 А;
• Рівень шуму - <45 дБ на відстані 1 м;
• Габарити - 280x185x95 мм.

Упаковка та комплект поставки

Користувач отримає виріб в досить компактній картонній коробці з дизайном в стилістиці EnerGenie - цікавим поєднанням чималої кількості даних щодо можливостей та особливостей моделі, а також інформативними ілюстраціями виробу всередині. Таким чином, яка б доля не чекала на коробку після розпакування приладу, від себе особисто я рекомендую витратити деякий час на вивчення всього зазначеного, адже це, як мінімум, найпростіший спосіб дізнатися за можливості моделі. А ось про те, наскільки якісно вони зроблені, подивимось далі в цьому огляді.

Стосовно комплекту поставки, тут мова йде про безпосередньо за сам прилад, коротке керівництво зі швидкого старту, поєднане з гарантійним талоном, а також компакт-диск з необхідним програмним забезпеченням для налаштування моніторингу. Не забули і за знімний кабель підключення до електромережі.

Використані матеріали та мої враження щодо якості збірки

Корпус EnerGenie EG-UPS-001 – це досить симпатичне поєднання переважно матового пластику з деякою кількістю глянсових вставок. Виглядає гарно, а завдяки тому, що даний UPS користувач може навіть підвісити на стінку, в кінцевому підсумку ви можете розмістити його саме так, щоб він ну просто ідеально доповнював розташований поряд системний блок, чи роутер … список можна продовжувати, адже все залежить від ваших намірів.

Легко помітити, що корпус даного ДБЖ складається з трьох частин. Є окрема кришка під акумуляторний відсік, а за потреби, відкрутивши всього чотири гвинти, отримаєте доступ до всіх нутрощів – просто і зручно.

З металу на внутрішній стороні лишень згадані вище гвинти. Крім того, тут же клемники розеток, а ще вилка для підключення кабелю живлення. За використання металу всередині поговоримо в окремому розділі.

Стосовно якості збірки, тут все добре. Так, корпус з пластику, так припасування та фіксація деталей класичні, але разом з тим виконано добре, а тому ви навряд чи зможете дорікнути виробникові, навіть у форматі відвертих причіпок.

До питання про ергономіку

Пункт перший, що особисто мені тут сподобався – окрема кришка акумуляторного відсіку. Якщо, наприклад, вам потрібно замінити батарею всередині, зовсім необов’язково отримувати доступ абсолютно до всіх нутрощів. Погодьтесь – це зручно. Стосовно використаної тут батареї, мова йде про одну з найбільш популярних моделей NP7-12 (12V7AH/20HR), а тому навряд чи у вас виникнуть якісь проблеми як на стадії пошуку, так і тим більш, на стадії заміни.

Зверху, як вже було згадано раніше, чотири розетки для підключення споживачів. Що цікаво в них!? Та пара, що розташована зліва, отримала функціональність Surge Protection, тобто виключно регулювання напруги, а та, що справа – UPS& Surge Protection – захист і безперебійне живлення.

Трохи нижче розеток знаходиться кнопка увімкнення/вимкнення живлення та три функціональні світлодіоди, біля кожного з яких передбачене відповідне маркування.

Стосовно інтерфейсу підключення кабелю живлення, він справа, поряд з технічною наліпкою, на якій різноманітна інформація про прилад, що розглядається в цьому огляді.

А ось на протилежній стінці – порт USB, а також два порти RS-232. Все це для налаштування моніторингу роботи EnerGenie EG-UPS-001 з ПК користувача.

Стосовно нутрощів, трощи вище акумуляторного відсіку помітна трансформаторна котушка, яку доповнює примітна за розмірами системна плата з двома алюмінієвими радіаторами та різноманітною елементною базою. З "представниками" останніх знайомимося далі на фото.

Трохи вище акумуляторного відсіку досить солідна трансформаторна котушка, а доповнює все це – примітна системна плата з двома алюмінієвими радіаторами та разючою за своєю кількістю елементною базою.

Підключення та встановлення програмного забезпечення

Перше підключення та і всі наступні не є чимось складним і не потребує від вас якихось особливих знань. Єдине, що варте уваги – "з коробки" батарея повністю розряджена і приєднати до неї споживача, не увімкнувши попередньо саме ДБЖ до електромережі не вийде.

Підзарядка батареї відбувається досить довго – до 12 годин і це також варто врахувати, виходячи з того сценарію чи сценаріїв, для використання в яких планується купівля EG-UPS-001.

Що ж до програмного забезпечення на штатному компакт-диску. Тут, крім, власне безпосередньо самого керівництва користувача в електронному вигляді, присутня програмка, що дозволяє підключитися до "безперебійника" з вашого ПК напряму, чи через внутрішню мережу з подальшим веденням моніторингу стану приладу. Звичайно для декого ця "річ" зайва, але разом з тим, немалій кількості користувачів вона буде цікава, а тому варта того, щоб зупинитися на ній більш детально. Про це й поговоримо далі. Не перемикайтесь.

Фірмове програмне забезпечення UPSmart V1.5

Встановлення данного програмного забезпечення займе у вас кілька хвилин. Якихось особливих знань тут не потрібно – інтуїтивно-простий майстер налаштувань чітко підкаже, що робити - перевірено.

Потім власне підключення UPS-а до ПК чи ноутбука. Для кожного сценарію є свій пункт. Я використав підключення при посередництві кабелю USB, а тому необхідні налаштування звелись до обрання розділу Monitor Mode режим Mega (USB).

Якщо ж говорити більше за саму програмку, мова про шість розділів, два – моніторингові, а ще перегляди рейтингу. Загалом додаток не є тяжким в користуванні й навіть більш того, він досить зручний без будь-чого зайвого. Тут, зокрема передбачено вибір мови налаштування, керування розкладом, а також файл журналу та інші цікаві "речі".

Загалом інтерфейс даної програми – це шість головних розділів, два, скажімо так, моніторингові + перегляд рейтингу.

Короткий підсумок

Мені сподобалися можливості EnerGenie EG-UPS-001. Перед нами дійсно гарне поєднання функціональності UPS та регулятора/стабілізатора напруги для найрізноманітніших малопотужних споживачів з формою подачі сигналу, наближеної до синусоїдальної, дуже адекватною вартістю, гарним функціоналом і навіть дизайном, що легко впишеться чи не в будь-який інтер’єр.

Орієнтовна вартість моделі – 2100 гривень

Сторінка продукту на сайті виробника.

Виріб надано пресслужбою EDG GROUP