24 августа 2023, 9:52

Deepcool PQ850M 850W - модульний і потужний блок живлення

Не дивлячись на те, що дана модель не є новою для ринку, цікавість до неї навіть зараз залишається на досить високому рівні. Так в чому ж "секрет" популярності? Всі відповіді у цьому огляді.

Комплект поставки та упаковка

  • блок живлення Deepcool PQ850M 850W;
  • набір модульних кабелів;
  • мережевий шнур живлення;
  • конверт з друкованим керівництвом користувача;
  • компактний тестер для перевірки працездатності блока живлення без необхідності його встановлення в корпус (інструкція додається);
  • кріпильні гвинти;
  • набір стяжок багаторазового використання.

В коробці все перераховане розміщено напрочуд зручно. Блок окремо, все решта - окремо в додатковій коробці. На практиці це перешкоджає будь-якому змішуванню-сплутуванню кабелів з блоком.

Сама ж коробка виготовлена з переробленої сировини – це великий плюс з точку зору вкладу бренду в відновлювальні джерела. Дизайн безпосередньо самої коробки досить стриманий та в даному випадку це не мінус, а скоріше вибір виробника. Втім, "на борту" є напрочуд гарна суперобкладинка на стінках якої деталізована ілюстрація виробу, і досить чимала кількість різноманітних даних, що стосуються можливостей моделі – раджу звернути увагу незалежно від того, яка доля за підсумками розпакування спіткає коробку. Поки ви вивчаєте принаймні з ілюстрації, ми йдемо далі.

Технічні характеристики та функціональні особливості

  • Формфактор БЖ - ATX, EPS;
  • Потужність сумарна - 850 Вт;
  • Потужність по каналах +3,3 V і +5 V – 100 Вт;
  • Потужність по каналах, сумарно по +12 V1, 12V2 – 840 Вт;
  • Вихідний струм (А), по напрузі
  1. +5 V - 20,
  2. +3.3 V - 20,
  3. +12 V1 - 70 (сумарний + 12V),
  4. -12V - 0,3,
  5. +5 Vsb – 3,

  • Кількість роз'ємів для підключення:
  1. Тип роз'єму підключення до материнської плати - 20 + 4pin,
  2. Тип роз'єму підключення живлення процесора - 2x4 + 4pin,
  3. HDD (IDE) – 5,
  4. SATA – 10,
  • Роз'єми дод. живлення для відео карт - 3x6 + 2pin,
  1. Вхідна напруга - 100-240 Вт;
  2. Функція PFC (Power Factor Correction);
  3. Стандарт - 80 PLUS GOLD;
  4. ККД - 90%;
  5. Розміри - 150x86x140 мм;
  6. Вентилятор - 1x120мм.

Використані в корпусі матеріали та мої враження щодо якості збірки

В основі корпусу Deepcool PQ850M досить потужне металеве шасі, товщина якого 0,5 мм. На практиці цього більше ніж достатньо, щоб отримати за підсумками надзвичайно якісний корпус без знижок та умовностей. Використаний матеріал виробник пофарбував в чорний колір.

Виріб має класичні габарити - 150x86x140 мм. Таким чином, Deepcool PQ850M можна орієнтувати на встановлення в будь-який корпус формату ATX.

Окрім металу, на зовнішній частині корпусу передбачено чимало пластикових деталей. З ними краще за все знайомитися по фото до цього розділу огляду.

Цікаво оформили одну з вентиляційних сіток. Вона дещо незвична за форматом, формою та розмірами в порівнянні з тими, що я зустрічав раніше, чим, власне, і сподобалась.

Кабелі та ергономіка

Deepcool PQ850M – це повністю модульна система і в цьому одна з її переваг. Щодо кабелів, тут "арсенал" наступний:

  • 1х20+4 контакти;
  • 2хATX12V (4+4 контакти) - живлення CPU;
  • 3х6+2 контакти — додаткове живлення плат PCIe;
  • 10хSATA;
  • 5хMolex.

Стосовно того, що особисто мені ще сподобалось, відзначу гарну гнучкість конфігурації SATA і Molex. До речі, саме така особливість дозволяє в більшості випадків обійтися лише одним кабелем з даної пари.

На нижній панелі блока живлення розміщена досить помітна наліпка з даними щодо виробника. Крім того, на неї ж винесли серійний номер, маркування, таблицю електричних параметрів та чималу кількість інших технічних "речей". Крім згаданого, легко помітити логотип виробника, а ще примітку 80 PLUS GOLD.

Крім згаданої вентиляційної сітки з досить незвичайним оформленням, на корпусі Deepcool PQ850M передбачена ще одна. Безпосередньо на ній гніздо під мережевий кабель. Трохи осторонь - перемикач живлення, а також кнопка HYBRID MODE – напівпасивного режиму роботи.

Ну і кілька слів за панель під кріплення кабелів. Всі відповідні "посадкові місця" підписані, компонування чудове – словом, так, як я люблю.

Протоколи захисту

Deepcool PQ850M отримав захист за наступними протоколами:

  • OVP - від перевищення напруги;
  • OPP - від перевищення потужності;
  • OCP - від перевищення сили струму;
  • OTP - від перевищення температури;
  • SCP - від короткого замикання.

Розпайка та компонентна база

Далі головне про те, що всередині. Перше, що варто відзначити – система розпаяна на платі зеленого кольору та охолоджується за допомогою вентилятора з гідродинамічним підшипником HongHua HA1225H12F-Z. Номінальна швидкість обертання – 2200 об/хв.

Компоненти схеми вхідного фільтра – набір конденсаторів, що складається з двох синфазних дроселів, конденсаторів СХ в такій же кількості, а також чотирьох CY + варистора.
Варто відзначити, що всі електронні конденсатори на платі – це Nippon Chemi-con. Для тих, кому це мало що говорить відзначу – мова про те, що виробник доводить відповідність своїм деклараціям щодо використання виключно японських конденсаторів, розрахованих на роботу навіть за температури 105 градусів Цельсія.

На всіх вхідних ланцюгах живлення передбачені конденсатори KY та W.

Серед іншої компонентної бази варте уваги використання твердотільних конденсаторів.

Ключове за підсумками тестування

Далі знайомимось з результатами тестування. Отже, ККД, що був отриманий в мережі 115Вт по рівнях потужності - 10/20/50/100% - 88/91/91,48/88,43% відповідно. Варто відзначити – в мережі 220Вт ці показними будуть вищими на 1-2%, а це цілком відповідає показникам, "закріпленим" за згаданим вище стандартом 80 PLUS GOLD.

Крос-навантажувальні характеристики по лінії 5 В можна назвати ідеальними – відхилення менш як 1%.

В сухому залишку

Deepcool PQ850M можна рекомендувати в ігрові та серверні збірки, адже тут дійсно варте уваги поєднання високоякісної елементної бази, можливостей якої буде достатньо для роботи систем такого класу, навіть під відчутно суттєвими навантаженнями.

Орієнтовна вартість – 6300 гривень

Модель надано пресслужбою Deepcool в Україні