9 октября 2023, 8:13

Patriot P400 Lite 1TB – SSD M.2 зі швидкостями, які вам сподобаються

Вивчаємо особливості актуальної моделі твердотільного накопичувача від Patriot, головна особливість якого – інтерфейс PCI Express 4.0 x4. На які швидкості може розраховувати користувач, які особливості варті окремої уваги та чим ще цікава модель?

Комплект поставки та упаковка

- накопичувач SSD Patriot P400 Lite 1TB.

Комплект поставки SSD не доповнений технічною документацією - керівництвом користувача та гарантійним талоном. В першому як такої необхідності немає, адже і встановлення носія, і налаштування його до роботи не є складним, навіть для людей без відповідних навиків. Що ж до гарантійної документації, нею тут слугує чек, що засвідчує офіційність покупки. Гарантія, до речі, 5-річна.

Постачається носій в одноразовій картонній коробці з помітним блістерним вікном спереду. Через останнє, що по-своєму, приємно, користувач може досить непогано ознайомитися з дизайном виробу навіть без необхідності виймати його з коробки. Крім згаданого елемента, на стінках також чимала кількість різноманітної інформації стосовно можливостей та особливостей носія, з якою особисто я раджу ознайомитися ще до розпакування.

Ключові технічні характеристики та функціональні особливості

  • Тип флешпам'яті NAND – TLC;
  • Підтримка TRIM;
  • Формфактор - M.2 2280;
  • Розміри - 80x22x3.8 мм;
  • Вага – 9 г;
  • Максимальна швидкість читання – 3500 МБ/с;
  • Максимальна швидкість запису – 2700 МБ/с;
  • Швидкість випадкового читання блоками 4KB, IOPS – 340000;
  • Швидкість випадкового запису блоками 4KB, IOPS – 540000;
  • Ресурс запису – 560 ТБ.

Знайомство з зовнішністю

Як на мене, у Patriot P400 Lite досить витончений дизайн. З одного боку маємо розпайку всієї елементної бази, яку прикрили тепловідвідним радіатором, з іншого – білосніжну наліпку, на якій чимало різноманітної технічної інформації – до неї ще повернемось.

Згаданий вище радіатор виробник назвав графеновим теплозахисним екраном. Чому саме так, не уточнюється, але виглядає цікаво. До речі, цей "екран" - це ще й свого роду гарантійна пломба, пошкоджувати яку я категорично не раджу. До питання фіксації її на платі ми ще повернемось.

Версії з об’ємом

Дана модель доступна в наступних версіях з пам’яттю:

- 250 ГБ (P400LP250GM28H);

- 500 ГБ (P400LP500GM28H);

- 1ТБ (P400LP1KGM28H) – наша версія;

- 2ТБ (P400LP2KGM28H).

Плата, якість розпайки та використана елементна база

P400LP1KGM28H розпаяний на стандартній за своїми розмірами текстолітовій платі коричневого кольору – 80х22 мм. Товщина виробу разом з тепловідвідним екраном – 3,8 мм.

Вся компонентна база, як я вже зазначав вище, розміщена на одній зі сторін плати та прикрита вже також згаданим екраном. Матеріал, яким зафіксовано екран – термостійка паста.

До речі, екран надійно зафіксовано на "борту" SSD "з коробки". Але його не варто відклеювати, хоча б вже тому, що повернутись на точно таку ж надійну фіксацію "як було" у вас не вийде. І це перше, що помітять в сервісному центрі, якщо ж, звісно настане такий випадок. Друге – тепловідвідний екран тут досить тонкий і будь-яке відхилення його від плати - це автоматична зміна форми. Підсумок очевидний – не варто порушувати цілісність фіксації радіатора, інакше виробник позбавить вас гарантійних прав.

Під радіатором чотири модулі пам’яті TCL, а також контролер від Maxio. Детальніше про них ми поговоримо вже у наступному розділі огляду.

Стосовно якості розпайки саме елементної бази, тут зауважень немає.

Ключове по елементній базі

Тут варто нагадати ще раз за недоцільність пошкоджувати вже неодноразово згаданий екран. Зі свого боку ми робимо це виключно з інформаційною метою, щоб ви мали відповіді на запитання стосовно "заліза під капотом" з нашою допомогою, а не шляхом втрати цілісності свого зразка. Отже, дивимось далі на ілюстраціях.

Про ключові функціональні особливості P400LP1KGM28H

Перше, що варте уваги у P400LP1KGM28H – контролер PCIe M.2 Gen 4 x4 NVMe 1.4. Що з цифрами на рахунок швидкостей? Офіційні я виніс в табличку вище. З тими, на які вдалось вийти в результаті тестування нам, познайомимося трохи нижче у відповідному розділі.

Окремі, скажімо так, пункти, що також заслуговують вашої уваги - підтримка технології SmartECC, теплове дроселювання, наскрізний захист передачі даних. Все це тут є і все це варте вашої уваги. За наднизьке енергоспоживання Patriot P400 Lite 1TB також забувати не варто.

Дані додатку CrystalDiskInfo

В продовження теми щодо функціональних особливостей P400 Lite пропонуємо подивитися дані, отримані за допомогою додатку CrystalDiskInfo.

"Залізо тестового стенда

Тестування носія було виконано в корпусі закритого типу. "Залізка зв’язка" системи наступна:

  • материнська плата — ASUS PRIME B660-PLUS D4 (90MB18X0-M1EAY0);
  • процесор — Intel Core i5-12400F 2.5GHz/18MB (BX8071512400F) s1700 BOX;
  • оперативна пам’ять — Goodram IRDM X 2х8 ГБ;
  • HDD — Western Digital Blue 1TB;
  • відеокарта — MSI GeForce GTX 960;
  • блок живлення Deepcool DQ750ST.

В якості програмної платформи – ОС Windows 10 (Домашня версія).

Отримані результати тестування

А ось тепер час знайомитися з результатами тестування, які були отримані нами.

Підсумки та висновки

За підсумками нашого знайомства з Patriot P400 Lite, можна говорити про те, що дана модель накопичувача М.2 є гарним вибором для користувача, який хоче кардинально прокачати свій ПК чи ж ноутбук. На стороні саме цього SSD гарні швидкості та стабільність, цікаве рішення з тепловідвідним екраном плюс дуже непогана вартість виробу.

Орієнтовна вартість версії накопичувача на 1 ТБ – 1850 гривень

Продукт надано пресслужбою Patriot в Україні