12 ноября 2023, 16:10

be quiet! SYSTEM POWER 10 850W – "золото" для твого ПК!

Не дивлячись на те що дана модель блоку живлення вже деякий час доступна на українському ринку, цікавість до неї залишається на стабільно високому рівні. Так в чому ж "секрет"? Всі відповіді у цьому огляді.

Комплектація та упаковка

- блок живлення be quiet! SYSTEM POWER 10 850W;
- п’ять гвинтів для кріплення блоку в корпусі;
- хомути для фіксації кабелів під час процедури монтажу;
- коротке керівництво користувача;
- мережевий шнур для підключення "системника" для електромережі.

Все перераховане постачається в досить компактній картонній коробці з дизайном в стилістиці виробника – знайомою розцвіткою та стилем поєднання відтінків. Так тільки be quiet! - переплутати с кимось з конкурентів нереально.

Незалежно від того, яка доля спіткає коробку після того, як ви завершите розпакування be quiet! SYSTEM POWER 10 850W, особисто від себе раджу витратити деякий час на вивчення даних зі стінок, адже тут чимало відповідей на питання технічного змісту стосовно функціональних особливостей моделі. Словом, даремно час точно витрачено не буде.

Характеристики та особливості

- Формфактор - Version 2.52;
- Відповідність стандарту EPS - Version 2.92;
- Топологія - LLC + SR + DC/DC;
- Вхідна напруга - 200 – 240 Вт;
- Частотний діапазон 50 Гц;
- Струм при номінальній напрузі струм – 5 А;
- Коефіцієнт потужності при навантаженні 100% - >0.97;
- Modern standby;
- Споживання енергії в режимі очікування - <0.15 Вт;
- Середня тривалість роботи - > 100,000 год / 25°C;
- Температура експлуатації – до 40 °C;
- Версії з потужністю - 450Вт, 550 Вт, 650 Вт, 750 Вт, 850 Вт (ТОП).

Компонування матеріалів та моя оцінка якості збірки

Поглянемо на матеріали. Домінує звісно ж метал. Виробник використав пофарбоване в чорний колір шасі з товщиною до 0,5 мм. Якщо ви думаєте, що для захисту компонентної бази всередині цього недостатньо, ви не праві, навіть суттєво стиснувши ту або іншу панель, вам не вдасться продавити/прогнути будь-яку з них, хай і зовсім незначно.

Згаданий матеріал виробник доповнив невеликою кількістю пластикових вставок, нейлону (в ньому кабель 24-pin) та полімеру. Останній – це ізоляція плоских кабелів.

Повернемось до металу. В корпусі be quiet! SYSTEM POWER 10 850W домінують два рівновеликі шматки цього типу матеріалу. В єдину конструкцію вони зафіксовані за допомогою гвинтів, що одночасно хоча й класичне, однак разом з тим надійне рішення. Пластикові деталі - це розетка під відповідний кабель з перемикачем + кабельний запобіжник. Останній необхідній для того, щоб в місці "виходу" бухточки з корпусу не виникали з часом переломи. Апріорі дуже важлива "деталь".

Ключове за ергономіку

Оскільки be quiet! SYSTEM POWER 10 850W не є модульним блоком живлення, логічно, що наявні тут кабелі незнімні. Щодо їх особливостей варто відзначити наступне - 24-pin-овий кабель отримав якісну нейлонову оплітку, тоді як решта представників наявного тут "арсеналу" - плоске виконання. Щодо самого розміщення, використаний формат тут абсолютно класичний, ми його вже зустрічали і до того ж далеко не в одному блоці живлення, в тому числі стороннього виробника.

Протилежна панель від розглянутої примітна однією з двох вентиляційних решіток. Поряд з нею згадані вище перемикач та роз’єм підключення відповідного кабелю.

Знімна сітка-екран (відповідні гвинти фіксації тут помітити нескладно) виглядає стильно, а крім того, гарно доповнює можливості в плані охолодження системи всередині.

Крім всього зазначеного варто згадати також помітну наліпку з різноманітною технічною інформацією, яку виробник виніс на одну зі стінок: таблиця навантажувальних характеристик, серійний номер, маркування і так далі. Поряд з нею хоча і менша за розмірами, але також помітна гарантійна наліпка.

Кабелі

Отже, який, скажімо так, "арсенал" кабелів пропонує be quiet! SYSTEM POWER 10 850W. Тут коротко, але змістовно:

- 24-pin-овий кабель в нейлоновій оплітці;
- основний кабель 20+4 пін, до системної плати – 55 см;
- два кабелі живлення CPU 4+4 пін та 8-пін – по 60 см;
- два кабелі живлення PCI-E, кожен із двома конекторами 6+2 пін – 50 + 15 см;
- кабель для підключення периферії – два SATA та один MOLEX, 55 + 12 + 12 см;
- кабель для підключення периферії – чотири SATA, 45+12+12+12 см.

Калібр - 18AWG.

Тестування: деталі за тестовий ПК

Для того, щоб протестувати be quiet! SYSTEM POWER 10 850W, я зібрав наступний настільний ПК в закритому корпусі:

- процесор — Intel Core i5-9400F;
- оперативна пам’ять — Goodram IRDM X 2x8 ГБ;
- HDD — Western Digital Blue 1TB;
- відеокарта — MSI GeForce GTX 960;
- корпус Deepcool.

Стосовно програмної платформи, мова про домашню версію Windows 10.

Враження від використаної компонентної бази

Почнемо з того, що в основі тут платформа CWT. "Компанію" їй склав перетворювач LCC, що знаходиться у первинній частині. Своєю чергою синхронний вирівнювач та перетворювач DC-DC – у вторинній.

Наявна лінія +12 розділена на дві віртуальних.

Саме по собі компонування елементів в даному виробі я б назвав як достатньо щільним. Як деякою мірою доказ цього – кілька реалізованих тут вертикальних плат, в тому числі на вхідній розетці. Стосовно ж самої розетки, зі ще цікавого варто відзначити плату з частиною вхідного EMI-фільтра - два Y-конденсатори, два Х-конденсатори та дросель.

Довгий радіатор примітний діодною збіркою - GBU 10K (10 А, 800 В).

Трішки осторонь виробник реалізував два мосфети IPA60S180P7 (18 А, 600 В), а також діод APFC і два ідентичні мосфети напівмостового перетворювача.

Варто також звернути увагу на перетворювач CM6901T6X, розпаяний біля трансформатора чергового живлення та головний трансформатор.

Ну і "вишенька на тортик" - згадані вище плати. Обидві отримали DC-DC перетворювачі, чотири транзистори B07N03 (80 А, 150 Вт) та контролер APW7073.

Тестування - отримані результати

Як відомо, за вимогами ATX12V відхилення від норми не має перевищувати 5%. У випадку з лінією +12, мова про діапазони від +11.4В до +12.6 В. Як підсумок, на початку ми отримали показник дещо вищий за 1%, але надалі відбулося просідання. Тобто в підсумку все ж 1%.

Лінія +5. Варто відзначити, що дана лінія під навантаженням "поводить" себе цілком стабільно – єдиний, з дозволу кажучи, "нюанс" – початкове підвищення 1%.

Подібне положення "речей" і щодо лінії +3,3В – початкове підвищення з подальшим просіданням.

Стосовно навантажень, тут питань не було - be quiet! SYSTEM POWER 10 850W показав себе чудово; абсолютна вкладка в 1% на всіх лініях.

Що стосується ККД, тут запас солідний і чудово вписується в стандарт 80 PLUS Gold для мереж 230 В.

Підтримувані технології/особливості

- Ефективність 80 PLUS Gold (до 93.4%);
- Покращена стабільність та регулювання напруги завдяки топології LLC, SR та DC-to-DC;
- Оптимізований 120 мм вентилятор be quiet! знижує загальний шум системи;
- Висока стабільність напруги з двома потужними 12В лініями;
- Рівень споживання енергії в режимі очікування становить менше 0.15 Вт;
- Повний спектр систем захисту.

В сухому залишку

be quiet! SYSTEM POWER 10 850W цікавий поєднанням недешевої компонентної бази, 5-річної гарантії виробника, всіх особливостей "золотого" сертифікату та напрочуд вдалим для користувача цінником.

Орієнтовна вартість моделі – 4750 гривень

Продукт надано пресслужбою be quiet! В Україні