27 ноября 2023, 12:05

Ajax Socket (type F) Jeweller white – "розумна" розетка з можливостями, що вам сподобаються

Мої враження від знайомства з компактною та напрочуд стильною "розумною" розеткою від українського Ajax Systems. Наскільки цікавим з точки зору функціонала вийшов даний виріб, та чим саме він зможе доповнити вашу екосистему Ajax?

Комплектація та упаковка

Почнемо з комплекту поставки. Отже, в середині досить компактної картонної коробки користувача чекає наступне:

- "розумна" розетка Ajax Socket (type F) Jeweller white;
- коротке керівництво користувача кількома мовами, поєднане з переліком технічних характеристик.

Всередині коробки виріб на картонному ущільнювачі – додатковий захист під час транспортування.

Якщо говорити за сам дизайн упаковки, я б схарактеризував його як строгий, без зайвого пафосу. З найбільш примітного, на одній зі стінок ілюстрація гаджета, а на протилежній – перелік ключових можливостей, маркування, а ще трохи технічних даних щодо виробника. Словом, все, що потрібно знати, але водночас абсолютно нічого зайвого.

Ключові технічні характеристики Ajax Socket (type F) Jeweller white

  • Сумісність з усіма хабами;
  • Сумісність з усіма ретрансляторами радіосигналу;
  • Робочий елемент - електромагнітне реле;
  • Строк служби - мінімум 200 000 комутацій;
  • Діапазон напруги живлення - 110–230 В~ ± 10%; 50/60 Гц;
  • Вихідна потужність (резистивне навантаження за 230 В) - до 2,5 кВт;
  • Середнє енергоспоживання пристрою - ≤ 1 Вт;
  • Захист за максимальним струмом - 11 А, коли захист ввімкнено, 13 А, коли захист вимкнено;
  • Захист за максимальною температурою - +85°С, розетка автоматично вимикається у разі перевищення заданої температури;
  • Захист за діапазоном напруги - мін. — 184 В~, макс. — 253 В~;
  • Клас захисту від ураження електричним струмом - клас I (із заземлювальним контактом);
  • Контроль параметрів енергоспоживання;
  • Індикатор поточного навантаження;
  • Максимальний струм навантаження - 11 А (тривалий), 13 А (до 5 сек.);
  • Час доставки сигналу тривоги - 0,15 сек.;
  • Індикатор навантаження - можливість регулювання яскравості світлодіодної рамки пристрою (висока чи низька);
  • Технологія радіозв'язку Jeweller - дальність зв'язку з хабом — до 1100 м на відкритому просторі, двосторонній зв'язок між пристроями, робочі частоти - 866,0 – 866,5 МГц, 868,0 – 868,6 МГц, 868,7 – 869,2 МГц, 905,0 – 926,5 МГц, 915,85 – 926,5 МГц, 921,0 – 922,0 МГц (залежить від регіону продажів), саморегулювальна потужність радіосигналу — до 20 мВт, блокове шифрування з плаваючим ключем, автентифікація кожного пристрою, лічильник сесій зв’язку, період опитування датчика від 12 до 300 сек;
  • Захист від саботажу - захист від підміни, повідомлення про глушіння;
  • Дистанційне налаштування та тестування;
  • Робоча вологість - до 75%;
  • Клас захисту корпусу - IP20;
  • Габарити - 65,5 × 45 × 45 мм (з вилкою);
  • Вага - 58 г;
  • Гарантія - 24 місяці.

Використані в корпусі матеріали та мої враження щодо якості збірки

В корпусі Ajax Socket (type F) Jeweller white виробник поєднав напрочуд стильний глянсовий пластик білого кольору з не менш гарним сірим. Крім зазначеного поєднання, всередині, навколо вилкової частини легко помітити прозоре окантування, в якому, своєю чергою, знаходиться різноколірний світлодіод. Навіщо він тут потрібен, ми поговоримо в окремому розділі.

Привертають до себе увагу габарити розетки. Вони тут ну дуже компактні (див. таблицю характеристик вище), і це, своєю чергою, дозволяє використовувати Ajax Socket (type F) Jeweller white в тих же подвійних розетках без "ризику" перекриття "сусіда".

Щодо металу, тут скажу наступне. Оскільки корпус Ajax Socket (type F) Jeweller white не є розбірним, відповідних "досліджень" всередині не робилось. Стосовно ж зовнішньої частини, всі металеві елементи тут видно на ілюстраціях.

За якість збірки найвищий бал. Це вже далеко не перший виріб Ajax, з яким я мав змогу ознайомитися особисто, і маю сказати – перед нами щоразу приклад дійсної витонченості в промисловому дизайні – чудове поєднання якісних матеріалів плюс ніяких компромісів ні по одному з можливих пунктів. Словом, задоволені лишаться всі, включаючи відвертих скептиків.

Ключове за ергономіку

В цьому плані все досить просто. Згаданий раніше світлодіод – свого роду окантування "майданчику" підключення споживача.

Над згаданою панеллю легко помітити логотип виробника.

Ну і протилежна частина корпусу отримала невелику наліпку з різноманітними технічними даними, включаючи паспорт виробу плюс маркування.

Враження щодо дизайну

Тут лише висновки. Наявний "на борту" світлодіод – це напрочуд вдале доповнення до обраного виробником стилю – компактної глянсової розетки, ну, а остання, своєю чергою, - це чудовий елемент дизайну будь-якого приміщення – від холу та строго робочого кабінету до домашньої спальні і навіть дитячої кімнати. Так, інтер’єр приміщень, де застосовуються такі вироби, як "розумні" розетки абсолютно різні, і в цьому плані виробник подбав, щоб останні були справді вигідним доповненням дизайну, а не свого роду "білою вороною".

 

Особливості підсвітки

Вище я вже зазначав про те, що реалізований "на борту" діод виробник "навчив" підсвічуватися різними кольорами. Тепер трохи про "обставини" в залежності від яких відбувається зміна кольору.

Так, наприклад, якщо діод горить блакитним – розетка вимкнена. Зміна кольору на зелений – на пристрій подається живлення, але без навантаження у вигляді споживача. Своєю чергою жовтий колір – навантаження в рамках 550 Вт, помаранчевий – 1250Вт, червоний – 2000Вт, темно-рожевий – 2500Вт і фіолетовий - 3000 Вт. Однак це не все. Якщо відбулося спрацювання одного з кількох передбачених тут захистів, світлодіод плавно загоряється та гасне. Ну, і, нарешті, якщо ж мова про апаратну несправність, в цьому випадку прилад буде сигналізувати швидкими спалахами червоного кольору. Ось такий потенціал. Звичайно ж, у випадку необхідності, діод можна вимкнути. Останнє робиться зі смартфона у відповідному пункті налаштувань. Однак, це вже тема подальших розділів. Не перемикайтесь – найцікавіше по переду.

Підключення

Навіть, якщо Ajax Socket (type F) Jeweller white – друге, що після хабу ви будете підключати, навряд чи дана, скажімо так, процедура буде складною.

Відразу ж варто відзначити, що Ajax Socket White (type F) сумісний з усіма хабами (скролимо на сторінці), що також дуже добре.

Далі виходимо з того, що додаток Ajax Security System на вашому смартфоні був встановлений ще на стадії інсталяції хаба – в нашому випадку Ajax Hub 2 Plus (огляд тут). Далі в меню обираємо пункт "Додати пристрій", задаємо місце його знаходження, скануємо ID - все, з розеткою можна працювати.

Можливості Ajax Socket White (type F)

Після завершення підключення, не буде зайвим ознайомитися з можливостями та особливостями виробу. Зробити це можна у відповідному підменю згаданого вище додатку. В ньому, скажімо так, два розділи – головний і ще один з налаштуваннями. Останній схематично позначили у вигляді зубчатого коліщатка – розміщено зверху справа.

В головному меню, серед іншого передбачене наступне: визначення рівня сигналу Jeweller, струму, напруги, стан захистів за струмом та напругою, поточна потужність, що споживається та ін.

Стосовно ж підменю налаштувань, в ньому ви зможете перейменувати розетку, налаштувати роботу зі сповіщеннями, активувати/деактивувати захисти за струмом чи напругою, обрати режим роботи, вимкнути світлодіод або ж знизити/підвищити яскравість, задати сценарії роботи виробу та багато іншого.

Далі щодо роботи розетки по сценаріях, що задаються користувачем. Тут я думаю не варто говорити, для чого саме розроблені сценарії та чому їх варто задавати – як мінімум, це зручно та й від рутини зайвої вас позбавить. То ж ближче до діла. Перейшовши в відповідне підменю, у вас є можливість створення сценарію за одним з типів: за зміни режиму охорони, за тривогою, або ж за розкладом чи температурою. Складно? Ну особисто мені так не здалося.

В першому мова про режим увімкнення/вимкнення в результаті встановлення на охорону помешкання чи відповідно зняття з неї.

Другий пункт – та сама дія, але вже в результаті сигналу тривоги.

Далі пункт "За розкладом" - увімкнення/вимкнення в чітко задані години.

Ну й останній пункт дозволяє налаштувати автоматичне вимкнення розетки при зміні температур інших охоронних пристроїв. Таким чином, виробником максимально враховані не тільки процеси автоматизації, але і безпекова складова.

Короткі підсумки

В кінцевому підсумку маємо вдалий приклад дійсно функціональної "розумної" розетки з чудовими можливостями автоматизації та напрочуд скажімо так, цікавими захисними режимами. Крім того, на стороні моделі проста інсталяція та налаштування, сумісність зі всіма моделями хабів, дуже вдалий дизайн та інформативна індикація про поточне навантаження на розетку.

Вартість моделі на сайті виробника.

Продукт надано пресслужбою Ajax Systems