11 декабря 2023, 22:37

MikroTik hAP ax lite – бездротовий маршрутизатор з RouterOS v7 та підтримкою IEEE 802.11ax/ac/n/a

Мої враження від знайомства з компактним та надзвичайно стильним бездротовим роутером MikroTik hAP ax lite (L41G-2axD). Чим саме цікава модель, які переваги RouterOS v7 та чи варта дана модель взагалі вашої уваги?

Комплектація та упаковка

Перш за все, кілька слів за сам комплект поставки. Отже, всередині коробки наступні "речі":

- бездротовий роутер MikroTik hAP ax lite (L41G-2axD);
- адаптер живлення;
- коротке керівництво користувача кількома мовами.

Відсутність кабелю Ethernet в комплекті поставки особисто для себе я пояснив тим, що на стадії побудови вашої домашньої чи малої офісної мережі (втім, лише перерахованим сценарії використання моделі не обмежуються) необхідності в такому аксесуарі не виникне. Та якщо все ж у вашому випадку маємо свого роду "виняток", радимо звернути увагу на відсутність кабелю під час покупки MikroTik hAP ax lite (L41G-2axD).

Все перераховане вдало запаковано в невелику коробку, виготовлену з переробленої сировини. В дизайні останньої виробник – прибічник стриманості – мінімум елементів дизайну та всього одна інформаційна наліпка. Що на ній, дивимось далі на ілюстрації.

Ключові технічні характеристики та функціональні особливості

• Стандарт з'єднання - IEEE 802.11ax/ac/n/a;
• Швидкість з'єднання - 1000 Мбіт/сек;
• Інтерфейс підключення до локальної мережі/комп'ютера - Gigabit Ethernet;
• Кількість LAN-портів (RJ-45) - 4 шт.;
• Інтерфейс підключення до інтернет (WAN) – Ethernet;
• Вбудований комутатор;

• Кількість WAN портів - 1 шт.;
• Кількість LAN портів - 3 шт.;
• Стандарт бездротового зв'язку - 802.11ax;
• Швидкість WI-FI – до 600 Mбіт/сек;
• Антени WI-FI – внутрішні;
• Живлення - мережа 220В;
• Напруга - 5 В;
• Вага - 476 г.

Використані в корпусі матеріали та мої враження щодо якості збірки

В корпусі MikroTik hAP ax lite (L41G-2axD) виробник поєднав кілька незалежних шматків глянсового пластику, котрі між собою в єдину конструкцію зафіксовані за допомогою спеціальних защіпок. Останні легко помітити на нижній панелі корпусу. Крім глянцю, ще "на борту" невелика частина матових вставок, а крім того, трохи металу. Принаймні зовні.

Спроби проникнути всередину успіхом не увінчались - згадані защіпки надзвичайно міцні.

Стосовно ж металу зовні, мова про відповідні елементи портів Ethernet, окантування порту Type C та інший, скажімо так, "дріб’язок".

Повернемось до пластику. Нескладно помітити, що вся біла частина корпусу – це один суцільний шматок. Своєю чергою салатова частина на основний корпус кріпиться за допомогою згаданих раніше "петель". Про якість вже все було сказано вище – тут питань не може бути апріорі.

L41G-2axD позиціюється як бездротовий роутер настільного розміщення. На користь цього "говорять" дві "речі" - відсутність характерних петель кріплення та особлива форма корпусу, що ближче до нижньої частини нагадує підставку. Що ж, як на мене, і задумка цікава, і сама по собі реалізація має місце бути, особливо включаючи надзвичайно вишуканий дизайн. Словом, ховати десь за стінку MikroTik hAP ax lite (L41G-2axD) категорично протипоказано.

Ключові бездротові можливості

• Стандарти бездротового зв'язку: 2,4 ГГц 802.11b/g/n/ax;
• Коефіцієнт посилення антени дБі для 2,4 ГГц: 4,3;
• Бездротовий зв'язок 2,4 ГГц покоління Wi-Fi 6;
• Швидкість WiFi AX600.

Основне по ергономіці

На салатовій та білій бічних стінках легко помітити логотипи MikroTik.

Далі – з трьох сторін – перед, верх та низ легко помітити "масив" вентиляційних сіток. Необхідність в них в даному виробі зрозуміти нескладно – мова про вентиляцію повітря всередині корпусу. Стосовно того, наскільки якісним вийшло охолодження особисто в мене питань не було – робота виконана досконало, і це помітно, навіть під навантаженням на систему.

На верхній частині корпусу крім згаданої вище сітки користувач помітить кнопку MODE – як на мене, дуже вдале розміщення.

На панелі позаду чотири порти RJ-45. Трійка з цього "квартету" – WAN, четвертий – LAN чи кажучи простіше – Інтернет. Відповідна індикація біля цих портів, зрозуміло що, також врахована. На цій же частині корпусу, але дещо нижче знаходиться два світлодіоди з підписами pwr та usr, а також кнопка Reset та порт USB Type-C. Останній для підключення блоку живлення.

Ну і нижня панель. Тут невеличка наліпка з різноманітними технічними даними. Детальніше на них ми зупинимося дещо далі.

"Залізо під капотом"

Тепер стосовно "залізної зв'язки". Всередині 2-ядерний 800 МГц процесор IPQ-5010. Обсяг оперативної пам’яті 256МБ, а вбудованої – 128 МБ. Для чого необхідна остання? Все просто – різноманітні сервісні служби – наприклад, те ж оновлення прошивки.

 

Вбудовані антени з коефіцієнтом підсилення до 4,3 dBi.

Підключення та налаштування

Сама по собі процедура доволі проста, причому (але тут вже особисто моя думка) навіть для людей без глибоких знань в цій сфері.

Отже, підключаємо кабель живлення до роутера, даємо виробу півхвилини часу на свого роду "розгін". Потім підключаємо відповідний кабель до порту Internet. Після чого чекаємо ще півхвилини, щоб роутер, скажімо так, повноцінно "включився в роботу".

Далі відбуваються наступні "маніпуляції". В списку доступних мереж на ПК знаходимо нашу та виконуємо відповідне підключення – пароль "за замовченням" користувач "знайде" на нижній частині роутера безпосередньо на наліпці про яку я говорив раніше.

Після чого в браузері через адресу 192.168.8.1 відбуваються необхідні налаштування. Вхід на сторінку "запросить" у вас логін та пароль. Їх ми також знаходимо на згаданій раніше наліпці. Потім за необхідності ці дані також можна буде змінити.

Нарешті ви дістались сторінки швидкого налаштування. Тут змінюємо пароль та безпосередньо назву мережі, обираємо країну та "виконуємо" деякі інші інтуїтивно-прості налаштування.

В кінці відбувається перепідключення, де буде потрібно обрати "створену" вами мережу та ввести новий пароль.

Особливості RouterOS v7

RouterOS v7 "на борту" цікава чималою кількістю різноманітних мережевих покращень (якщо порівнювати з попередньою редакцією), а ще файлових систем та драйверів.

IPv6 routing. Тут тепер маємо окремий процес під кожний протокол, а крім того, повну підтримку рекурсивного маршруту IPv6.

OSPF тепер це окремий процес. Кажучи простіше – це значить відсутність втрати зв’язку при використанні з іншим протоколом.

Також зі ще цікавого варто відзначити можливість включити протокол для прискорення та формування потоків мережевого трафіку. Ну і "вишня на тортик" абсолютно нова альтернатива "wifiwave2" з підтримкою захисту керуючого кадру 802.11ac Wave2, WPA3 та 802.11w.

Результати тестів

Нарешті результати тестування. Відповідні заміри мною були виконані в мережі BEST Internet. Офіційні цифри від виробника вище в переліку характеристик. Стосовно отриманих даних нами, нижче відповідна ілюстрація.

Короткі висновки та підсумки

Отже, в підсумку ми маємо цікаву модель роутера в бюджетному сегменті для квартири, невеликого офісу чи ж будинку. Тут просте налаштування, функціонал ОС, що зацікавить як початківця, так і більш просунутого користувача, гарна стабільність роботи, відсутність втрати сигналу, швидкості, котрих достатньо для своєї аудиторії, ну і плюс зовнішність, що здатна доповнити чи не будь-який інтер’єр.

Вартість моделі – 1450 гривень

Продукт надано Інтернет-магазином NetworkDiscount