19 февраля 2024, 15:07

Eaton 5SC750i – потужне ДБЖ для захисту сервера і не лише

В різний період на нашому ресурсі виходили огляди мережевих фільтрів Eaton, які відрізнялись передовими технологіями та підвищеною надійністю. Сьогодні коло продукції даного виробника розширила цікава модель ДБЖ, орієнтованого на захист

в тому числі найбільш чуттєвих споживачів. За рахунок чого вам гарантований чудовий кінцевий результат, та чому особисто я раджу саме цю модель, читайте далі.

Комплектація та упаковка

Для початку хочеться зазначити, що Eaton 5SC750i пропонується в коробці з картону. Що приємно – маємо справу з повторною переробкою. Дизайн стриманий в стилі мінімуму – лиш кілька інформаційних зносок, а крім того, наліпки з технічними даними – деталізація нижче на фото.

Стосовно ж комплекту поставки, всередині коробки, крім, звісно ж, самого UPS-а, користувача чекає керівництво зі швидкого старту та техніки безпеки, гарантійний талон, компакт-диск з необхідним програмним забезпеченням, а ще два кабелі С13-С14 для підключення споживачів з відповідним роз’ємом + комунікаційний кабель RS232 і ще один USB.

Перехідників на підключення споживачів з класичною вилкою в згаданій коробці немає. Пояснюється це тим, що Eaton 5SC750i призначений передусім для захисту серверного обладнання і стаціонарних ПК і лише після цього інших категорій споживачів. Але проблем з покупкою таких перехідків у вас не буде – особисто я придбав модель Cablexpert PC-SFC14M-01, яку купив на "Розетка" за 150 гривень. За підсумками півроку експлуатації питань щодо функціональності його не виникло.

Технічні характеристики Eaton 5SC750i

- Тип - лінійно-інтерактивний;
- Вхід / вихід:
Вихідна напруга - 220 В (1 фаза),
Повна вихідна потужність - 750 ВфА,
Активна вихідна потужність - 525 Вт;
- Форма вихідної напруги – синусоїда;
- Особливості – дисплей;
- Габарити - 23x47x30 см;
- Вага - 12 кг.

Використані в корпусі матеріали та мої враження щодо якості збірки

Корпус Eaton 5SC750i – це майже повністю метал, що пояснюється особливостями виробу та його вагою. Щодо пластику, з нього тут виготовили передню кришку та майданчики під вилки C13-C14. До речі, згадана вище кришка є швидко знімною.

Третій матеріал, який також передбачено особливостями конструкції корпусу даної моделі – гума. З неї маємо чотири ніжки – розміщені класично по периметру нижньої частини.

Стосовно знімної кришки, навіщо виробникові саме такий формат! Вся річ у тім, що дана кришка прикриває собою, по суті кажучи, доступ до безпосередньо самого акумулятора.

Тобто для того, щоб замінити батарею, нема потреби розкручувати ввесь корпус – достатньо лиш зняти пластикову панель, відкрутити 1 гвинтик, від’єднати з’єднувальний шлейф та підняти кришку. Повірте власному досвіду – все це набагато швидше і зручніше, ніж альтернатива у вигляді зняття всього чорного металевого кожуха, як пропонує безліч інших виробників.

Тепер стосовно збірки. Загалом і сама конструкція, і використані матеріали відповідають високому стандарту, заданому даним виробником – претензій не має. За формат кріплення кришки спереду також переживати не варто – виробник відповідально підійшов і до вирішення цього "завдання". Пізніше у нас буде абзац чи два аргументів на користь сказаного.

Ключове за ергономіку

Крім згаданої кришки спереду, ще тут легко запримітити невеликий екран, справа від якого три кнопки: живлення, прокручування вниз/вверх та вимкнення звуку тривоги. Стосовно того, які дані відображає екран: увімкнення ДБЖ, режим AVR, режим роботи від акумулятора, внутрішня помилка, рівень вихідного навантаження та рівень заряду акумулятора. В самому низу - вимір входу та виходу плюс вимірювальний блок.

На стінку позаду винесли порт на вхід (має відповідний підпис) та шість портів на вихід – під різноманітні споживачі. Крім всього перерахованого тут же поряд вентиляційна сітка та два порти під згадані вище кабелі USB і RS-232 – використовуються для передачі даних з ДБЖ на необхідний пристрій. До речі, не варто забувати, що обидва ці порти одночасно не працюють, а тому робіть відповідну "поправку" під час використання. З решти цікавих "речей" - гвинт заземлення плюс різноманітні технічні дані.

Особливості – ключові тези

Тут почнемо з наступного. Eaton 5SC750i створений передусім як додаткове тимчасове джерело живлення + одночасно захист досить широкого спектра споживачів – від класичних настільних ПК до компактних NAS-систем та навіть великого серверного обладнання. Крім того, дану модель ДБЖ можна також використовувати для живлення банкоматів, фотокабін та багато іншої техніки. До речі, автор цього огляду, часто використовував 5SC750i навіть для живлення невеликого прожектора (10 Вт), адже всі ще пам’ятають торішні блекаути. Про цей свій досвід розповім трішки нижче.

Щодо роботи з надчутливим обладнанням, тут системі "допомагає" чистий синус. Крім того, цікавою є можливість авторегулювання вихідної напруги (Buck/Boost), яка компенсує коливання вхідної напруги, шляхом чого 5SC750i гарно себе покаже навіть з серверами, що мають вбудовану систему компенсації реактивної потужності або ж КРМ.

Цікавою, на мій погляд, є також система керування Eaton ABM. Вона використовує 3-ступеневий алгоритм заряду, який своєю чергою збільшує термін служби акумулятора на добрих 50%.

Враження від роботи та тестування Eaton 5SC750i

Власне, що на диску. Мова про програму Eaton Intelligent Power Manager, яка "перебирає" на себе абсолютно ввесь контроль за індикацією; обов’язкове попереднє підключення ДБЖ до відповідного порту ПК.

Тестування Eaton 5SC750i виявилося напрочуд довгим – близько двох років, а тому у мене була можливість спробувати його в самих різноманітних форматах. До речі, використання відбувалось не на одному місці – їздили ми чимало, а тому можу авторитетно зробити висновки за формат кріплення кришки – ніяких проблем – в процесі переїзду не "злітає".

З приводу автономності. В період торішніх блекаутів я використовував Eaton 5SC750i навіть для живлення 10Вт прожектора. З цієї точки зору це не є дуже раціональним рішенням, а тому таке використання краще за все лишати на крайній випадок. Мова цифр наступна – 35-40 хвилин на повному заряді, але 2,5 години на відновлення заряду.

Живлення 1-слотового Synology DS120j, з оглядом якого свого часу ми знайомили наших читачів, Eaton 5SC750i пропрацював також близько 40 хвилин.

На системі відеонагляду – 2 камери + реєстратор – до 23-25 хвилин.

Був виконаний також тест і на настільному ПК. Програмна платформа – Windows 10 Home. "Залізо" всередині наступне:

• процесор Intel Core i5-10600K, 4,5 ГГц;
• материнська плата ASRock Z490 PG Velocita;
• оперативна пам’ять — Goodram IRDM X 2х8 ГБ;
• HDD — Western Digital Blue 1TB;
• відеокарта — MSI GeForce GTX 960;
• блок живлення Deepcool DQ750ST.

В кінцевому підсумку маємо до 17 хвилин класичного використання (серфінг, пошта і таке ін.), або ж до 7-8 – більш потрібний з точки зору використання ресурсів ігровий режим. Втім остання цифра справедлива, якщо під час можливого вимкнення світла, ви вирішили не завершувати роботу, а пограти кілька хвилин на ресурсі ДБЖ. Якщо ж мова про те, що ви виходите відразу з гри та завершуєте роботу, там дані будуть вже інші.

Короткі підсумки та висновки

За сумою особливостей та можливостей маємо чудову модель ДБЖ для захисту, в тому числі надзвичайно чуттєвої критично важливої електроніки. Чудова інвестиція на роки, що повністю "відіб’є" кожну вкладену гривню, збереженням працездатності далеко не одного підключеного до себе споживача.

Орієнтовна вартість моделі – 12 200 гривень

Продукт надано пресслужбою Eaton в Україні