6 марта 2024, 9:36

Новатек-Електро ЕМ-129 - лічильник електрики з керуванням зі смартфона

Цікава модель Wi-Fi – лічильника з можливістю планування, віддаленого вимкнення, різноманітних розрахунків та багато ін. Хто користувач даного рішення та чим ще воно зможе зацікавити? Всі відповіді у цьому огляді.

Комплект поставки та упаковка

- Wi-Fi – лічильник Новатек-Електро ЕМ-129;
- керівництво з налаштування та експлуатації.

Все перераховане користувач отримає в компактній картонній коробці. Дизайн останньої – поєднання синього полотна з головним чином білим кольором. Крім того, є трохи помаранчевого та деяких інших відтінків. Зі ще цікавого – досить деталізована ілюстрація виробу, паспорт та схема підключення. Таким чином, яка б доля не спіткала коробку після розпакування виробу, витратити деякий час на вивчення даних зі стінок варто. То ж ви вивчайте, а ми поки йдемо далі.

Ключові технічні характеристики

- Захист по напрузі;
- Обмеження потужності;
- Обмеження струму;
- Захист по частоті;
- Таймер – тижневий;
- Струм комутації - до 63 А (14 кВт);
- Розміри (модуль S) – 2;
- Ручне керування;
- Віддалене управління;
- Захист від перегріву;
- Історія роботи;
- Графіки.

Використані матеріали та мої враження щодо якості збірки

Новатек-Електро ЕМ-129 отримав переважно пластиковий корпус з невеликою кількістю металевих "домішок". Як розміщено останні, легко помітити на ілюстраціях. Використаний пластик є термостійким, що логічно, виходячи хоча б з того, для пристрою якого класу він використаний.

Нескладно помітити – корпус не є монолітним, а складається з двох половинок. Останні між собою зафіксовані за допомогою спеціальних защіпок. Сам по собі формат збірки виглядає надійним, і щоб впевнитися в останньому у нас було чимало часу. За підсумками ніяких претензій. Для особливо цікавих користувачів, котрі хочуть, як кажуть, "заглянути всередину", додам, що робити цього не раджу, адже цей з дозволу кажучи "маневр" позбавить вас 5-річної гарантії. Як на мене, це точно аргумент!

Окремий пункт для уваги – захист корпусу за стандартом IP20, тобто від потрапляння всередину предметів, діаметр яких 12,5 мм та більше. Особисто я не дуже зрозумів, як саме туди мають попасти предмети такої величини, однак виробник, тим не менш, згаданого варіанту не виключає. Від вологи виріб не захищений і аргумент тут дуже простий – дані рішення не орієнтовані на встановлення в приміщеннях з підвищеною вологою.

До питання про ергономіку

В самому верху передньої панелі клеми підключення мережі L та N. Далі індикатор стану ON/OFF (двоколірний – червоний та синій), поряд з яким кнопка Wi-Fi – на її функціональності ми ще зупинимося. Нарешті, в самому низу панелі знаходиться ще одна пара клем – тут вже для підключення навантаження.

Права бічна панель примітна схемою підключення виробу до електромережі.

І, нарешті, задня стінка. Серед цікавого тут – механізм встановлення лічильника на Din-рейку.

Основні можливості

- Облік спожитої електроенергії;
- Вимірювання напруги та частоти мережі;
- Вимірювання струму, що споживається навантаженням;
- Вимірювання потужності, що споживається навантаженням;
- Захист навантаження від аварійної напруги в мережі;
- Захист навантаження з перевищення струму споживання;
- Захист навантаження щодо перевищення потужності споживання;
- Захист від перегріву внутрішніх елементів;
- Годинник реального часу з резервом ходу до 5 діб (за відсутності харчування);
- Автоматична синхронізація часу із сервером точного часу (NTP);
- Автоматичне керування навантаженням за розкладом, заданим користувачем;
- Обмеження часу роботи навантаження;
- Ручне керування навантаженням з лицьової панелі;
- Блокування ручного керування через проміжок часу.

Налаштування

Отже, ви підключили Новатек-Електро ЕМ-129 до електромережі – самі чи звернулися до спеціалістів – тут все залежить від вашої бази.

Далі у нас налаштування. Без виконання даної процедури ви не зможете відчути всіх переваг лічильника.

Перше – створюємо точку доступу на базі ЕМ-129. Тиснемо і протягом 5-6 секунд утримуємо кнопку Wi-Fi – згаданий вище діод починає мигати червоно-синім кольором, і на екрані смартфона засвітиться відповідна точка - ЕМ-129 та серійний номер.

Подальші налаштування виконуються в браузері. Так, в адресній стрічці ви вводите адресу, що вказана в паспорті. Після чого уже безпосередньо в меню лічильника буде потрібно ввести всі дані, щоб виконати необхідне підключення. Далі задаємо автоматичний IP, пароль та ще один окремий пароль на лічильник. Загалом, якщо все вірно, підключення буде виконано за 3-4 секунди.

Далі система переведе вас на сервер OVERVIS, де ви продовжите налаштування.

Коли ви перейдете в особистий кабінет, не помітити лічильник, який тут підсвітиться буде неможливо.

В головному меню виробу присутні дані щодо електроенергії, є кнопка ручного керування та ін.

Окремо цікава можливість планування роботи за розкладом. Його можна задати на погодинний режим та щоденний. Пункт меню "Захист" дозволяє налаштувати параметри захисних функцій, а "Журнал" реєструє всі події, які відбуваються за участі лічильника. Нарешті, в пункті "Налаштування" можна виконувати необхідні маніпуляції під свої потреби, включаючи можливість віддаленого вимкнення навантаження.

Короткі підсумки

Що ж, за підсумками маємо цікаве рішення питання віддаленого керування подачею електроенергії на приміщення чи конкретного споживача (-чів). Крім того, у користувача є можливість надзвичайно гнучного налаштування захисту, програмування розкладу роботи та ряд ін. Все це разом робить Новатек-Електро ЕМ-129 цікавою пропозицією в очах сучасного користувача.

Вартість моделі на сайті виробника.

Продукт надано пресслужбою Новатек-Електро.