25 октября 2022, 14:58

Дата-центри “на колесах” — чому модульні ЦОД сьогодні необхідні державі та бізнесу

Вартість енергії продовжує зростати, бізнес та держава сконцентрувалися на захисті інформації, а інфраструктура сьогодні має бути мобільною.

Саме час шукати більш ефективні та гнучкі рішення у сфері центрів обробки даних. І такою мобільною альтернативою стали модульні дата-центри (МЦОД).

МЦОД — це портативне рішення для швидкого розгортання та згортання IT-потужностей там, де це необхідно. Це готовий дата-центр, заздалегідь зібраний, протестований та адаптований під потреби замовника. Модульні ЦОД мають всі необхідні інженерні системи для надійної роботи обладнання, а керувати усім можна віддалено.

Мобільні дата-центри вже давно користуються популярністю у світі. Згідно зі звітом компанії Benzinga, у 2021 році обсяг світового ринку модульних центрів обробки даних досяг 21,3 мільярда доларів США. Заглядаючи вперед, IMARC Group очікує, що до 2027 року ринок досягне 52,4 мільярда доларів США, демонструючи темпи зростання (CAGR) на рівні 16,11% протягом наступних п'яти років. Цифри цифрами, але варто проглянути реальні кейси використання МЦОД.

Оперативна інфраструктура для Повітряних сил США

Повітряним силам США був необхідний дата-центр, який можна було б розгорнути за 24 години, віддалено керувати та використовувати в широкому діапазоні температур. Для розв'язання таких завдань підійшов модульний дата-центр. Для цього армія США вклала 249 мільйонів доларів.
Представники General Dynamics розгорнули для армії шість тисяч мобільних комп'ютерних систем, що знаходяться в причепах трейлерів, у критих кузовах армійських машин і контейнерах.

Цифровізація уряду Малайзії

Уряд Малайзії багато сил вкладає в діджиталізацію країни. Не оминули стороною і модернізацію дата-центру канцелярії прем’єр-міністра. Ціль проєкту полягала у досягненні більшої гнучкості, енергоефективності та підвищенні безпеки для задоволення вимог уряду.

Для вирішення задачі створили мікроцентр обробки даних та МЦОД. Таке рішення відрізняється швидким розгортанням та безпекою. В результаті уряд Малайзії отримав необхідну інфраструктуру з гарантованою безпекою системи та безперервністю операцій обробки інформації.

Розумне місто в Лучжоу

Уряд Лучжоу будує індустріальний парк великих даних у провінції Сичуань. Об'єкти включають центри операцій та обслуговування великих масивів інформації та галузеву будівлю великих даних. Ці об'єкти підтримують такі сфери як охорона здоров'я, розумне місто, фінансові послуги та промислові великі дані.

Лучжоу необхідно було побудувати ефективний, надійний, гнучкий та простий в обслуговуванні центр обробки даних, щоб відповідати вимогам індустріального парку та підготуватися до будівництва розумних міст.

Для вирішення завдання Лучжоу розробили спеціальне модульне рішення дата-центру. Система містить шафи та системи розподілу живлення, охолодження та управління. Модульне рішення скоротило час розгортання приблизно удвічі проти традиційних методів.

Модульні ЦОД в Україні

Сервіс МЦОД — необхідне рішення для державних органів сьогодні та певних представників бізнесу в Україні.

“Особливістю модульних ЦОД є мобільність. У разі необхідності його можна демонтувати, транспортувати та встановити на новому місці менш ніж за добу. Такий функціонал необхідний сьогодні, адже з початком війни найбільшим страхом держави та бізнесу стала втрата даних. Лише за перший місяці війни 11% компаній України евакуювали свої компанії в інші регіони та навіть країни. Тому з початком війни перед українською IT-інфраструктурою постали нові вимоги: швидкість у розгортанні сервісів та мобільність”, — коментує директор з розвитку бізнесу GIGAGROUP Антон Хвастунов.

Перший модульний ЦОД в Україні

Рішення першого МЦОД реалізували ще у 2014 році для найбільшого промислового холдингу України. Компанії потрібно було розгорнути новий дата-центр у Києві у найкоротші терміни. Фахівцями розглядалися безліч варіантів, проте всі вони не підходили через брак часу. Для розв'язання задачі створили модульний дата-центр — одиничний контейнер за схемою "все в одному".

Система, виконана у габаритах стандартного 40-футового ISO контейнера, вміщує десять серверних шаф, потужність ІТ-навантаження — 70 кВт.

Модульний дата-центр для держави

Такий кейс було виконано для великого державного замовника. Основна задача полягала у створенні наднадійної інфраструктури в найкоротші терміни. Тобто розгортання традиційного центру обробки даних не підходило замовнику.

Фахівці розробили власний комплекс, виходячи з потреб клієнта. ЦОД вміщує 16 шаф, забезпечує потужність ІТ-навантаження до 120 кВт і мати високу енергоефективність. Всі інженерні підсистеми зарезервовані.

Для побудови використали спеціальний конструктив, спроєктований та вироблений в Україні. В результаті було створено два 40-футові ISO-контейнери, що з'єднуються разом і формують загальний внутрішній простір.

Таке рішення досить мобільне, адже його можна демонтувати, перевезти та зібрати на новому місці.

Майбутнє для МЦОД в Україні

“Якщо кілька років тому бізнес не відчував потребу у розгортанні модульних ЦОД, то сьогодні вони стають невід'ємною складовою для держави та інших секторів бізнесу в Україні. Оскільки рішення здатне забезпечити найголовнішу задачу — захистити дані у разі виникнення певних загроз. Мобільність МЦОД дозволяє розгортати його в необхідному місці в необхідний час та легко транспортувати в безпечніше місце у разі потреби. Тому попит на МЦОД в Україні буде лише зростати та з часом рішення стане популярним не лише серед державного сектору", — додає Антон Хвастунов.

Антон Хвастунов, директор з розвитку групи GIGAGROUP


Оцените публикацию:
  • 1 оценка
Другие аналитические статьи