23 июня 2022, 12:43

Відмова від російського ПЗ - питання часу. Експерт розповів, як бухгалтерам обрати програму

1С - найпопулярніша програма для автоматизації управління та обліку на підприємствах, якою користується український бізнес та державні організації. Нарікань на це програмне забезпечення немає, окрім одного - вона російська.

Любомир Дорошенко, керівник департаменту SMB продажів хмарного оператора GigaCloud розвіяв міф про легку відмову від 1С та розповів, як бухгалтерам шукати альтернативи серед українських та закордонних рішень.

Чому бізнес шукає альтернативи

За різними підрахунками 1С та її аналогом під обгорткою BAS наразі користуються від 50 до 500 тисяч українських фірм. Користуватися 1С державним організаціям і підприємствам заборонили ще у 2017 році. Ця заборона не стосувалася бізнесу. Але оскільки українське законодавство не передбачає відповідальності за невиконання указу Президента, навіть державні органи продовжували використовувати ці програми. Бо це зручно і звично.

Але 24 лютого стало зрозуміло, що користуватися 1C та іншим російським софтом — це фінансувати окупантів, які знищують Україну. Компанія платить податки в росії, а, наприклад, у 2020 році з виторгом $963 млн її визнали найбільшим російським ІТ-розробником. Також це несе ризики кіберзагроз.

Тепер ініціатива відмовитись від ворожого програмного забезпечення вже йде від бізнесу. За нашими підрахунками, 30% користувачів активно придивляються до аналогів 1С. Це добре і правильно, але перехід не буде легким.

Чому злізти з голки 1С дуже складно

Історично, починаючи з 90-х років, бухгалтери та економісти працюють в 1С. Кожна компанія "заточує" програму під свої потреби: розробляє додаткові модулі, додає нові функції, інструменти тощо.

В один момент відмовитися від програми, у яку вкладено багато ресурсів та коштів, і перейти на аналог 1С― складно. По-перше, потрібно правильно обрати програму. По-друге, нова програма може потребувати масштабних доопрацювань. По-третє, потрібно знайти фахівців, які зможуть ці доопрацювання зробити, адже багато системних адміністраторів чи IT-фахівців вступили у лави ЗСУ. Більшість компаній не готові перелаштовувати вибудовані бізнес-процеси, стримує також і вартість переходу на альтернативи 1С.

Важливу роль грає і людський фактор. Часто бухгалтери не хочуть навчатися працювати з новою програмою, витрачати на це час та виходити із зони комфорту. Але у більшості випадків саме вони можуть стати каталізатором змін.

Перехід на українські альтернативи 1С ― процес поступовий та довготривалий, але можливий. На нашому ринку є вітчизняні компанії з автоматизації бізнесу, які пропонують якісні рішення, готові піти на зустріч та доопрацювати їх за потреби.

Перш ніж обирати альтернативу

Обираючи аналог російських програм для обліку, слід звернути увагу на наступне:


- у якій сфері працює ваша компанія;
- який саме облік ви хочете замінити (складський, бухгалтерський, логістичних витрат, інші, або взагалі весь);
- скільки користувачів одночасно працюватиме з програмою;
- де буде розміщуватися нова програма (власний сервер чи хмара).

Останній пункт є дуже важливим. Якщо порівняти кількість жінок і чоловіків у бухгалтерській професії ― співвідношення виявиться близько 80% на 20% на користь жінок. Зараз багато жінок-бухгалтерів виїхали за кордон, і щоб вони могли вчасно виплатити зарплату працівникам чи здати щомісячну звітність, необхідно забезпечити безпечний та швидкий доступ до програми. Це питання можна вирішити разом з хмарним оператором, розмістивши облікові системи у хмарі, іншими словами технічній інфраструктурі, взявши її в оренду.

Системи у хмарі більш захищені, ніж обладнання в офісі. Дані не доведеться евакуйовувати із зони бойових дій, бо вони зберігаються у безпечних дата-центрах України та ЄС. Розміщення у хмарі знімає купу ризиків пов’язаних з кіберзагрозами. Наприклад, наші фахівці безкоштовно налаштовують клієнтам VPN. Він приховує публічну IP-адресу хмарної інфраструктури, і всі дані піддаються шифруванню та є недоступними для перегляду сторонніми користувачами.

Також зараз є гострим питання кадрового голоду, оскільки багато IT-фахівців, які займаються впровадженням та налаштуванням програм, пішли в ТрО та ЗСУ. У хмарного оператора є безкоштовна цілодобова технічна підтримка, яка візьме на себе питання пов’язані з налаштуванням програми та роботою хмарної інфраструктури.

ТОП 4 українських та закордонних аналоги 1С

Хмарний оператор GigaCloud має декілька десятків компаній-партнерів, які розробляють та впроваджують програми для бухгалтерського обліку. І ми хочемо допомогти бізнесу, що вирішив відмовитись від 1С. Треба лише звернутися до нас на спеціальній сторінці сайту, щоб наші фахівці проконсультували вас та допомогли обрати рішення, яке підійде саме вам. Разом з компаніями-розробниками ми налаштуємо та доопрацюємо його під потреби вашого бізнесу, а також проведемо для бухгалтерів навчання з роботи із програмою.

Комплексне рішення допоможе знизити до мінімуму ризики що щось піде не так. Також ми зібрали ТОП 4 аналоги 1С в Україні та світі, які мають найбільший попит серед наших клієнтів.

MASTER:Бухгалтерія — продукт для ведення бухгалтерського та податкового обліку на підприємствах малого та середнього бізнесу, а також комунальних підприємствах. Створений спеціально для українського ринку, відповідає чинному законодавству України та постійно оновлюється.

Дебет Плюс — рішення для автоматизації бухгалтерського, оперативного та фінансового обліку. Добре підійде для малого та середнього бізнесу. Продукт легкий у користуванні та інтегрується з іншими системами бізнесу.

SAP Business One — продукт світового лідера розробки ПЗ. Підтримує актуальні вимоги українського законодавства, протестовано десятками тисяч підприємств у всьому світі, але коштує дорожче українських аналогів.

ISPro — програма для автоматизації обліку та управління як приватних підприємств, так і бюджетних установ. Програма має багато модулів, які підійдуть підприємствам різних галузей та відповідає законодавству.

Відмова від російського ПЗ ― питання часу

Можливо вітчизняні аналоги не можуть в точності повторити весь функціонал 1С, але це лише питання часу та зацікавленості самих бухгалтерів та інших людей, які працюють з програмами обліку. Чим більше людей наберуться сміливості та скажуть своєму керівництву, що готові спробувати аналоги, проявлять свою громадянську позицію, тим швидше компанії почнуть переходити на українські програми, а розробники будуть розвивати та удосконалювати свої рішення. Це не легкий процес, але потрібно зробити перший крок.

А якщо ви вирішите це зробити, то GigaCloud допоможе мігрувати з російського програмного забезпечення. Хмарний оператор пропонує комплексне рішення ― допомагає обрати софт, який вирішить потреби вашого бізнесу, розгортає та налаштовує його у хмарній інфраструктурі (IaaS) та вчить бухгалтерів працювати з новим ПЗ. Усі подробиці за посиланням.


Оцените публикацию:
  • 1 оценка
Другие аналитические статьи