21 февраля 2023, 7:50

Deepcool AK400 Zero Dark Plus – "холодний та стильний"!

Цікаве поєднання можливостей та досить незвичайного дизайну в повністю чорному рішенні для баштового процесорного охолоджувача. На які можливості може розраховувати користувач даної моделі кулера та чому саме такий дизайн навіть цікавіший?

Відповіді далі.

Характеристики та технічні особливості

• Максимальне тепловиділення процесора (TDP): 220 Вт;
• Кількість теплових трубок: 4;
• Матеріал радіатора: алюміній;
• Кількість вентиляторів: 2;
• Розміри вентилятора: 120х120х25 мм;
• Вага: 802 г;
• Габарити: 127х155х123 мм.

Упаковка та комплект поставки

Почнемо з того, що користувач отримає Deepcool AK400 Zero Dark Plus вже в повністю зібраному і підготовленому до інсталяції вигляді, включаючи нанесену з заводу термопасту. Кулер на полістирольному ущільнювачі помістили в досить компактну картонну коробку білого кольору. Дизайн упаковки можна назвати одночасно і стриманим, і по-своєму строгим – досить інформативна ілюстрація виробу, а також різноманітні технічні дані, в тому числі характеристики приладу. Таким чином, незалежно від того, яка участь чекає на коробку після розпакування, витратити деякий час на вивчення даних зі стінок варто – отримаєте чимало корисної інформації.

Тепер щодо комплекту поставки. Всередині коробки, крім згаданого вже не раз кулера, користувачів чекають наступні речі:

• опорна пластина;
• бекплейт;
• набір кріплень;
• розгалужувач;
• документація.

Особливості радіатора

За своєю конструкцією Deepcool AK400 Zero Dark Plus – це молодший брат раніше розглянутої моделі AK620 Zero Dark Black. І справа тут не тільки в співзвучності щодо назви, але й в особливостях щодо конструкції – схожості будови радіатора та вентилятора, характерному окрасі та ін. примітних "речах". Відмінності в тім, також є: кількість мідних трубок, будова поверхні, якою кулер, скажімо так, коннектиться з процесором, вентилятор.

Кількість пластин радіатора – 50. Всі вони добре "посаджені" на чотири мідні трубки, пофарбовані в чорний колір, і зверху зафіксовані прижимною пластиною. Остання, своєю чергою, закріплена за допомогою болтів під шестигранники і зверху прикрита декоративною планкою. Звичайно, можна було б обійтися і без неї, але не у випадку з Deepcool AK400 Zero Dark Plus, в якому особливу увагу приділено дизайну моделі. До речі, якщо ви маєте 3D-принтер, можна погратися з 3D-друком чогось свого на місце останньої. Але це виключно за бажанням – як-то кажуть, ми нікого не силуємо.

Діаметр мідних трубок – 6 мм, кількість – 4.

Незвичайною особливістю пластин радіаторів можна назвати їх різну ребристість. Як мінімум, перед нами цікавий елемент декору, хоча, як заявляє сам виробник, на якість обдування таке рішення позитивно також впливає.

Спосіб кріплення вентиляторів на радіатор класичний і надійний. Останнє я перевірив за підсумками 10 розбирань і збирань виробу в робочу конструкцію.

Площина, якою кулер "стикається" з процесором, вже з нанесеною на заводі виробника термопастою. Між секціями основи легко помітити мідні трубки. Останні розташовані строго на одному рівні з секціями. Відведення тепла відбувається за принципом прямого контакту. Претензій до якості зіткнення основи з поверхнею немає.

Сумісність

Deepcool AK400 Zero Dark Plus сумісний з сокетами Socket 1150, 1151, 1155, 1200, а також 1700, AM4 та AM5.

Особливості вентиляторів

Deepcool AK400 Zero Dark Plus отримав два вентилятори - FC120P. Вони схожі за своїми особливостями з моделлю FC120, використаною в 620-тці. Разом з тим буква "Р" свідчить про дещо спрощену версію рішення. Останнє, скоріше всього стосується максимальної скорості обертання – 1850 об/хв у моделі AK620 Zero Dark Black проти 1650 – 400-тці.

Розміри вентилятора 120х120х35 мм.

Легко помітити – з обох боків розташовані гумові антивібраційні вставки, а самі лопаті тут серпоподібні. Регулювання швидкості доступне, для чого, власне, і передбачене підключення 4pin PWM. Діапазон швидкостей – 500 – 1650 об/хв. Повітряний потік – 59.46 CFM. Максимальний рівень шуму 29 дБ, а TDP - 220W.

Тестовий стенд та отримані результати тестування

Отже, знайомимося з "залізом", яке я використав для збірки тестового стенда. Програмна платформа – Windows 10 домашня версія.

Далі результати тестування.

Короткі підсумки та висновки

Що ж, в сумі своїх особливостей, Deepcool AK400 Zero Dark Plus виглядає цікавим рішенням для домашніх та офісних ПК, що не орієнтовані на глибоку роботу з графікою чи сучасні ігри. Для всього цього у даного виробника є потужний AK620 Zero Dark Black. А ось середньопотужні збірки, рішення для навчання чи в ПК із серії "для роботи та навчання всій сім’ї" розглянути дане рішення більш ніж варто.

Крім ефективності у своєму дивізіоні, ця модель зацікавить дизайном. Реально, навіть не порівнюючи з діодними моделями, маємо рішення, яке ну дуже гідно виглядає, в тому числі на тлі останніх.

Орієнтовна вартість – 1650 гривень

Продукт наданий пресслужбою Deepcool в Україні

Фото - www.deepcool.com