5 февраля 2024, 9:55

Ajax LightSwitch (1-gang) Jeweller – вимкне за вас

Надзвичайно стильний сенсорний 1-клавішний вимикач, що здатен не тільки якісно доповнити навіть дуже дорогий інтер’єр, а й майже повністю "перебрати" на себе таку, здавалося б буденність, як увімкнення/вимкнення світла.

Чому це цікаво, та чим ще особисто мені сподобався виріб читайте в цьому огляді.

Комплектація та упаковка

Перше, що слід розуміти - Ajax LightSwitch (1-gang) Jeweller складається з двох, скажімо так, складових – великої сенсорної панелі, яка, умовно кажучи, виконує роль кнопки вимикача, а також реле. Останнє отримало назву LightCore (1-gang), і є "розумним серцем" даного "дуету". Кожна складова купується окремо. Що приємно, якщо ви з часом захочете змінити, скажімо, білу сенсорну панель (як у нас на огляді) на чорну чи іншого кольору (загалом їх вісім), міняти саме реле буде непотрібно, а це левова частина вартості виробу.

Для кожного зі згаданих компонентів передбачена окрема коробка, причому у випадку з сенсорною панеллю маємо ще помітне блістерне вікно спереду, що своєю чергою гарантує одночасне знайомство з дизайном та даними зі стінок упаковки. Так, сам по собі дизайн в обох випадках можна характеризувати як мінімалістичний, хоча витратити трохи часу на дані зі стінок варто, адже дізнаєтесь чимало цікавого в технічному аспекті.

Стосовно ж комплектації, у випадку сенсорної панелі маємо безпосередньо сам виріб, а також технічну документацію. Що ж до реле, тут в коробці фіксуючи гвинти, коротке керівництво користувача, а крім того, невеликий трансформатор.

Технічні характеристики Ajax LightSwitch (1-gang) Jeweller

⮚ Сумісність - Hub Plus, Hub 2 (2G), Hub 2 (4G), Hub 2 Plus, Hub Hybrid (2G), Hub Hybrid (4G), а також ретрансляторами радіосигналу ReX, ReX 2;
⮚ Зв'язок:

  • технологія звʼязку Jeweller: двосторонній зв’язок, захист від підміни пристрою, блокове шифрування з плаваючим ключем, миттєві сповіщення, дистанційне налаштування через застосунок Ajax,
  • діапазони радіочастот - 866.0 – 866.5 МГц, 868.0 – 868.6 МГц, 868.7 – 869.2 МГц, 905.0 – 926.5 МГц, 915.85 – 926.5 МГц, 921.0 – 922.0 МГц;
  • максимальна ефективна випромінювана потужність (ERP) - до 20 мВт;
  • модуляція радіосигналу – GFSK;
  • дальність радіозв’язку - до 1100 м;
  • зашифрований радіозв’язок;
  • радіочастотний гопінг;

⮚ Функції:

  • сценарії: реакція на тривогу, реакція на зміну режиму охорони, активація за розкладом, реакція на натискання іншого LightSwitch;
  • потужність комутованого приладу - від 5 до 600 Вт;
  • безконтактна сенсорна панель - на сенсорну панель не обовʼязково натискати. LightSwitch спрацьовує в разі наближення руки на відстань 15 мм;
  • підсвічування вночі - опційне, можна вимкнути в налаштуваннях пристрою в застосунку Ajax;
  • захист від несумісних приладів - спрацьовує на освітлювальні прилади недостатньої потужності (до 5 Вт). У разі спрацювання захисту LightSwitch вимикає живлення та відправляє сповіщення в застосунки Ajax. Для освітлювальних приладів низької потужності в комплекті є конденсатор;

⮚ Захист від саботажу

  • захист від підміни - автентифікація пристрою;
  • виявлення відсутності зв'язку - від 36 секунд;

⮚ Живлення

  • напруга живлення - 230 В, 50 Гц (пристрій не потребує нейтралі для роботи);
  • захист за струмом - більше ніж 2,6 А;
  • захист за температурою - більше ніж +60°C;

⮚ Робочі параметри

  • діапазон робочих температур - від — 10°C до +40°C;
  • допустима вологість - до 75% без утворення конденсату;
  • клас захисту - IP20.

Використані в корпусі матеріали та мої враження щодо якості збірки

Отже, корпус згаданої вже неодноразово сенсорної панелі – це напрочуд цікаве і я б додав вдале поєднання білого кольору (як в нашому випадку), гарно оформленого діодного прошарку по периметру виробу, прозорого пластику та звісно з наявного тут контактного майданчика. Відразу ж варто додати, що після монтажу, в полі зору лишається безпосередньо біла сенсорна панель плюс діодний прошарок по периметру, і повірте – виглядає це бомбезно, особливо вночі.

Щодо корпусу реле, то він також пластиковий. Візуально та й тактильно ми визначили, що маємо справу з тим же матеріалом, що використаний в корпусі сенсорної панелі. Крім пластику, ще "на борту" деяка кількість металу. Зовні – це контактний майданчик плюс клеми під підключення кабелів, звісно ж відповідними фіксуючими гвинтами.

Стосовно висновків по якості збірки, вони будуть позитивні, причому як щодо щільності припасування та фіксації деталей, так і використаних матеріалів.

Монтаж та можливі нюанси

Якщо ви виконуєте монтаж з нуля, тобто з попереднім фіксатором відповідної коробки в стіні, краще за все це дозволити зробити фахівцю. Чому? Все просто – коробочка повинна бути встановленою максимально рівно, кабель має бути з достатнім запасом, а крім того, коректно заведений в коробку. Та й на стадії встановлення Ajax LightSwitch (1-gang) Jeweller питання також можуть виникнути. Але тут, справедливості заради додам, що якщо ж ваша мета – виключно заміна класного вимикача на Ajax LightSwitch (1-gang) Jeweller, відсутність завдання зі встановлення коробочки дещо спрощує процедуру. Я робив сам, і особисто у мене це перший такий досвід – демонтаж "старого" вимикача з подальшою заміною, загалом, завдяки підказці з сайту виробника все пройшло швидко і без несподіваних, скажімо так, "підводних каменів". По факту вся робота – до 10 хвилин часу. Ще 2 хвилини пішло на підключення до моєї екосистеми Ajax. Та про це поговоримо вже у наступному розділі.

Підключення

Далі нам потрібен додаток Ajax Security System, в ньому обираємо "Пристрої", далі "Додати пристрій", потім називаємо його, обираємо кімнату, де, власне, він буде розміщений, після чого скануємо той самий QR-код і … встановлюємо сенсорну панель. Факт встановлення – спрацювання защіпок по чотирьох бортах. На пошук нового пристрою йдуть традиційні 30 секунд часу.

Меню налаштувань

Меню вимикача складається з двох великих розділів:

- Головне меню. Воно інформаційне – відображення рівня сигналу Jeweller, поточний стан вимикача та стан сенсорної кнопки (заблокована чи ні) та ін.

- Меню налаштувань: зміна імені виробу в системі, зміна кольору підсвітки, налаштування чутливості сенсора, зміна назви кнопки, робота зі сценаріями та ін.

Функціональні особливості сценаріїв

Саме кількість сценаріїв та різноманіття функціональних особливостей, що передбачені і їх рамках, дозволяє користувачеві налаштувати сценарії автоматизації для зменшення кількості рутинних дій та покращити безпеку. Звісно, без винятків не обійдеться, та все ж… Подивимося на них детальніше:

1. За зміни режиму охорони. Дуже цікава можливість налаштувати автоматичну роботу під час увімкненого чи ж навпаки – вимкненого режиму охорони. Типовий приклад - ви можете встановити команду на вимкнення світла в будинку з одночасним увімкненням будинку на охорону, а при вимкненні охорони – увімкнути світло у всіх кімнатах (при відповідній наявності вимикачів) чи ж в окремих. Погодьте, це зручно, особливо, якщо врахувати, що вмикати/вимикати світло – це не єдине "вміння" виробу.

2. За тривогою. Відбувається спрацювання з вимкненням чи увімкненням сигналізації, або ж одного з наявних датчиків загроз.

3. За розкладом. Можливість наперед задати час, коли саме вмикач має увімкнути світло, а коли вимкнути.

4. За перемиканням вимикача. Інші пристрої будуть спрацьовувати після натискання на вимикач.

5. За температурою. Згідно з цим сценарієм, спрацювання відбувається у разі стрімкої зміни температури інших охоронних пристроїв.

В сухому залишку

На цей час в Ajax є 1- та 2-клавішні вимикачі. Обидві версії в 8 кольорах. Крім того, також доступні рамки, 2х, 3-х та 4-секційні – на випадок, якщо вам потрібно більше, ніж функціональність 1-клавішного чи 2-клавішного вимикача в конкретному приміщенні.

Ajax LightSwitch (1-gang) Jeweller – це надзвичайно цікаве доповнення до автоматизації вашого будинку чи ж комерційної нерухомості, адже дозволяє забезпечити автоматичну роботу світла без вашої участі. Все що потрібно, попередньо попрацювати зі сценаріями. Крапка! Що добре – налаштування сценаріїв не є складним, навіть якщо подібний досвід – ваш перший. Забули вимкнути світло або ж незручно "шукати" вмикач, чи ще як варіант - не хочете його чіпати банально кажучи руками "з вулиці", або ж ви є прихильником того, щоб світло вмикалось за хвилину до вашого приходу … І це далеко не всі сценарії, які можуть бути, а тому варто звернути увагу.

Вартість моделі на сайті виробника.

Продукт надано пресслужбою Ajax