30 апреля 2024, 7:09

EnerGenie EG-UPS-DC18 – 10-годинне ДБЖ для роутера і не лише

Мої враження від знайомства з компактним джерелом безперебійного живлення, що орієнтоване передусім на підключення роутера. Для яких ще пристроїв підійде дана модель, чи варта уваги у форматі використання під час блекаутів та чим ще зможе зацікавити?

Дізнаєтесь, дочитавши до кінця!

Технічні характеристики та функціональні особливості

  • Тип ДБЖ - DC-DC (чипсет RTL9210B);
  • Вхідна напруга - 12В постійного струму (+/-1 В), 2.0 А (+/-0.1 А);
  • Вхідний та вихідний роз'єми постійного струму - 5.5x2.1 мм;
  • Вихідна напруга - 12В постійного струму/1.5 А або 15 В постійного струму/1.2 А +/-5% (ручний перемикач);
  • Вихідна потужність - макс. 18Вт;
  • Вбудований акумулятор - потрійна літієва батарея типу 18650 2200 мА/год x3 шт., захищена, змінна, час заряджання - 1 година - 90%;
  • Робоче середовище - температура: 0°C~40°C, вологість: 20%~90%;
  • Розміри: 141х88х27 мм;
  • Вага – 270 г;
  • Системні вимоги: Windows 10/11.

Упаковка та комплект поставки

Якщо ви знайомі з моїми оглядами стабілізаторів та інших UPS від EnerGenie, вже саме оформлення коробки ви знайдете схожим за своїм стилем з упаковками згаданих вище виробів. Так, маємо свого роду "візитівку", що формувалась не один день.

На стінках, крім вдало виконаної ілюстрації виробу, ще чимала кількість різноманітних даних, що стосуються особливостей та можливостей моделі. Є також маркування, короткий перелік сумісних з EG-UPS-DC18 "споживачів" та інші варті уваги "речі".

Що ж відносно комплекту поставки, всередині, крім, звісно ж, самого ДБЖ EG-UPS-DC18, користувача чекає наступне:

  • кабель постійного струму 12/15В. Звертаю увагу на те, що хоча довжина даного аксесуару 26 см, проте її буде недостатньо для підключення EG-UPS-DC18 за умов будь-якого сценарію, то ж попередньо варто зробити відповідні заміри;
  • коротке керівництво користувача, поєднане з гарантійним талоном.

Стосовно мережевого адаптера живлення "безперебійника", його в коробці немає. Спочатку особисто для себе я це сприйняв як мінус і вже планував купувати. Але потім зрозумів – виробник не додав адаптер зовсім не тому, що прагнув, скажімо так, зекономити, а тому, що в процесі підключення, ви використаєте адаптер від роутера, щоб живити EnerGenie EG-UPS-DC18.

Використані матеріали корпусу та мої враження щодо якості збірки

Отже, у випадку EnerGenie EG-UPS-DC18 маємо майже повністю пластиковий корпус, після більш-менш детального знайомства з яким у мене виникло всього одне питання: "А як же тут справи з відведенням тепла"? На ділі виявилось, що все дуже і дуже круто. В підсумку невеликий нагрів лиш під час безпосередньо підзарядки акумуляторів. Нагрів не всього корпуса, а лиш частини де розміщена вилка підключення відповідного кабелю електромережі. З "нуля" до "сотні" акумулятори зарядиться трохи більше ніж за 1 годину, після чого корпус охолоне до кімнатної температури. Таким чином, ніяких особливих умов для розміщення даного ДБЖ користувачеві не потрібно – можете його хоч сховати в шафу, проблем з охолодженням не буде і тоді.

Стосовно металу! Його в розбірній частині корпусу лиш кілька відповідних елементів. В нерозбірну частину для користувача спроб заглядати я не робив та й відповідна гарантійна пломба тут цього також "не радить"!

Інша також важлива особливість даного UPS-а – можливість досить простої заміни акумуляторного блоку. Так, скоріше за все, на перших порах в сервісному центрі (або ж принаймні, купівлі цього блоку там). Проте, я зовсім не виключаю появи даних блоків і у вільному продажі. Словом, хай там як, але якщо можливість заміни врахована, відповідні складові для заміни також будуть! Факт!

Стосовно кріплення кришки, тут питань жодних – мимовільно вона не спадає, а зняти її вийде, лишень приклавши деякі зусилля. Словом, надійно!

Основні, скажімо так, половинки корпусу між собою зафіксовані за допомогою спеціального клею. З якістю фіксації жодних проблем. Те ж саме можу сказати й за фіксацію чорної пластикової стрічки спереду. Зроблено дійсно якісно, без будь-яких знижок та умовностей іншого плану.

До питання про ергономіку

Перше, на що варто зважити тут – перемикач 12/15В. На практиці це означає, що дана модель джерела безперебійного живлення підійде до споживачів на 12В постійного струму або ж 15В знову ж таки постійного струму. Варто враховувати положення перемикача при відповідному підключенні. Він разом з вилкою входу та виходу розміщений на одній з бічних граней.

На панелі спереду стрічка світлодіодів плюс кнопка увімкнення живлення. "Читати" стрічку досить легко – "блок" з підписами 25%, 50%, 75% та 100% - це рівень заряду акумулятора; індикатори зі зносками 12В та 15В – робота у відповідному режимі; решта елементів серед згаданих тут пояснення не потребує. Варто зазначити один "нюанс". Якщо ви підключаєте EnerGenie EG-UPS-DC18 на живлення споживача, причому саме ДБЖ не підключене до електромережі, тоді вам потрібно натиснути та кілька секунд утримувати відповідну кнопку. Якщо ж підключене, тоді натискати відповідну кнопку потреби немає – пристрій "заведеться" і без неї.

Позаду маємо наліпку з масивом технічних даних: маркування, характеристики портів, примітка максимальної потужності та ін.

Ключові технічні особливості

Тут коротко про три аргументи на користь EnerGenie EG-UPS-DC18:

1. перед нами досить просте в експлуатації джерело безперебійного живлення для модему, роутера, камери або іншого обладнання постійного струму 12В або 15В;
2. вихід із захистом від перенапруги захищає ваше обладнання від шкідливих стрибків мережі та коротких замикань;
3. наявна тут "спайка" акумуляторів є легкозамінною за необхідності. Крім того, ця "система" з захистом від перезаряду та перерозряду.

Висновки за підсумками експлуатації

Тут спочатку розповім про те, що особисто мені сподобалося не дуже. Мова всього про одну "позицію" – відсутність петлі кріплення даного ДЖБ на стінку. Так, на мій скромний погляд, саме стінка є ідеальним місцем для розміщення цієї моделі. Таке розміщення тут рівно ні на що не впливає з погляду функціоналу та водночас прибирає будь-які питання щодо комфортності використання, тобто додає в цьому плані максимум переваг. Що ж, особисто для себе я вирішив, що буду шукати відповідний кронштейн.

За можливість заміни акумулятора в EnerGenie EG-UPS-DC18, в тому числі на рівні користувача все вже було сказано вище.

Була змога заміряти автономність на одному заряді акумулятора. За підсумками 10 годин – з 11.55 ранку до майже 22 години вечора. Як на мене, це супер показник. Додам, що заміри виконувались на 12В живлення. Заживити "споживача" на 15В, на жаль, змоги не було. Причина – банальна відсутність останнього.

За нагрів під час роботи та "маневр" з адаптером живлення я вже все сказав вище.

Коротка післямова

В кінцевому підсумку, маємо чудове рішення для дійсно автономного живлення вашого роутера з одночасним просунутим захистом системи.

Рекомендована роздрібна вартість – 1099 гривень

Продукт надано пресслужбою EDG GROUP