7 августа 2024, 19:45

be quiet! PURE POWER 12 M 650W – ваше особисте модульне "золото"

Мої враження від знайомства з потужним модульним блоком живлення від популярного в Україні німецького виробника. Які можливості пропонує дана модель та наскільки вони відповідають сертифікату 80 PLUS Gold?

Упаковка

Але давайте про все по черзі. Користувач отримає виріб в картонній коробці традиційно чорного кольору. Не менш традиційно-стильним можна назвати дизайн упаковки – вдале поєднання білих, помаранчевих та інших відтінків на фоні згаданого чорного фону. Окремої уваги варта деталізована ілюстрація виробу на стінці спереду, а також таблиця навантажувальних характеристик. Детальніше за все це та інші дані зі стінок коробки мова піде вже у наступному розділі. Не перемикайтесь!

Інформація зі стінок коробки

Ілюстрація блока живлення на стінці коробки спереду (вона ж попутно кришка) дає наглядне уявлення про конструкцію, частково організацію системи вентиляції та "посадкові місця" під відповідні кабелі живлення. Крім того, тут же винесли дані щодо назви моделі, потужності нашого підопічного, а також мітки сертифікату 80 PLUS Gold та ін. цікаві "речі".

Серед найбільш цікавого на протилежній стінці - згадана вище таблиця навантажувальних характеристик. Крім неї, ще тут адреса офіційного сайту виробника, паспорт виробу кількома мовами, а також назва моделі, маркування та багато інших, також уваги даних.

Інформаційне "навантаження" на бокові стінки традиційно мінімальне – лиш назва моделі, задекларована потужність та логотип be quiet!.

Комплект поставки

- блок живлення be quiet! PURE POWER 12 M 650W;
- знімні кабелі;
- детальна інструкція користувача кількома мовами;
- мережевий кабель живлення;
- набір гвинтів у кількості 4 шт. для фіксації блоку на відповідному "посадковому місці" корпуса ПК.

Технічні характеристики be quiet! PURE POWER 12 M 650W

• Номінальна потужність – 650 Вт;
• Пікова потужність – 720 Вт;
• Формфактор - Version 3.0;
• Відповідність стандарту EPS - Version 2.92;
• Топологія - LLC + SR + DC/DC;
• Вхідна напруга - 100 – 240 Vac;
• Частотний діапазон - 50 – 60 Гц;
• Струм при номінальній напрузі - 10 / 5 A;
• Коефіцієнт потужності при навантаженні 100% -- >0.98;
• Сучасний режим очікування;
• Споживання енергії в режимі очікування (W) -- <0.1;

• Середній час роботи (ч/25°C) >100,000;
• Температура експлуатації - до 40°С;
• Габарити - 160 x 150 x 86 мм;
• Вага - 1.55 кг;
• Вентилятор / Технологія охолодження - Silence-optimized be quiet! Fan;
• Розмір вентилятора – 120 мм;
• Технологія підшипника – Rifle;
• Технологія моторчика - 4-pole fan motor;
• Макс. швидкість вентилятора – 1800 об/хв.;
• Системи захисту - OTP (захист від перегріву), OCP (захист від перевантаження по струму), OPP (захист від перевантаження), SCP (захист від короткого замикання), OVP (захист від подачі підвищеної напруги), UVP (захист від подачі пониженої напруги), SIP (Surge & Inrush protection);
• Сертифікати безпеки – BSMI, CB, CCC, CE, cTUVus, CU, FCC, RCM, TÜV, UKCA;
• Відповідність екологічним нормативам - ENERGY STAR 8.0, ErP, WEEE, RoHS, Triman.

Використані в корпусі матеріали

Корпус PURE POWER 12 M 650W – це, головним чином, поєднання двох майже рівновеликих частин металевого шасі, товщиною до 0,5 мм. Відразу ж варто додати, що такої товщини більше ніж достатньо, щоб ви не змогли прогнути будь-яку з наявних тут панелей пальцями рук, навіть відчутно надавивши на неї. Обидва елементи з числа згаданих вище, пофарбовані в чорний колір; до якості пофарбування претензій жодних.

Крім металу, на зовнішній частині корпусу чимала кількість пластикових вставок - посадкові "майданчики" під відповідні кабелі, перемикач живлення та основа під нього. Пластиковим, звісно ж зробили і вентилятор.

Нейлонова обплітка, а також полімерна ізоляція використані на наявних тут модульних кабелях.

Враження щодо якості збірки

Згадані вище половинки корпусу між собою стикуються за допомогою спеціальних пазів, а фіксація відбувається на гвинти, що розміщені на кабельній панелі. Нескладно помітити, що один з гвинтів прикритий гарантійною пломбою. Її зривати я категорично не раджу, адже виробник надає на PURE POWER 12 M 650W 10 років гарантії, втрачати яку було б відверто шкода.

Що ж до самої якості збірки, тут питань жодних – і використані матеріали, і рівень їх припасування між собою якщо і не приклад досконалості, то максимально наближений до нього.

До питання про ергономіку

Як і в будь-якому іншому блоку живлення be quiet! (і не тільки даного виробника), одна зі стінок виробу примітна наліпкою з таблицею навантажувальних характеристик, маркуванням, даними за виробника та ін. не менш цікавою інформацією.

В тілі протилежної стінки видавлено логотип виробника.

На одній панелі з перемикачем живлення та гніздом підключення кабелю електричної мережі помітна вентиляційна сітка. Тут же поруч наліпка, на якій зазначено 100-240 Vaс (мова про вхідну напругу) і ще одна з яскравим логотипом виробника блоку.

Наявна на останній з цікавих нам панелей блоку знімна решітка прикриває прогресивний 120-міліметровий вентилятор.

Перелік кабелів

• Кабель системної плати ATX (20 + 4пін);
• P4+4 (CPU);
• P4 (CPU);
• 12VHPWR;
• PCI-E 6+2-pin (GPU);
• SATA;
• PATA.

Що ще варто додати? Максимальна довжина кабелю – 95 см; довжина кабелю до системної плати – 55 см.

be quiet! PURE POWER 12 M 650W – це 100% модульна система. На практиці вона здатна забезпечити оптимальне підключення БЖ до різноманітних компонентів ПК. Також не варто забувати, що використання виключно необхідних кабелів значно спрощує та покращує їх організацію в корпусі, чим сприяє максимально плавному повітряному потоку, і, як наслідок - нижчий температурі та меншому рівню шуму.

Сертифікати безпеки та захисту

Всі безпекові сертифікати – це так або інакше результати вдалих тестувань блоку відповідними регуляторами країн, на ринках котрих можна купити be quiet! PURE POWER 12 M 650W. Чим більше таких сертифікатів, тим вагомішим є доказ надійності виробу, адже погодьтеся – безпекових тестів забагато вже точно не буває. Отже, що маємо: BSMI, CB, CCC, CE, cTUVus, CU, FCC, RCM, TÜV, UKCA.

Що ж до наявних тут систем захисту, картина наступна: OTP - захист від перегріву, OCP - захист від перевантаження по струму, OPP - захист від перевантаження, SCP - захист від короткого замикання, OVP - захист від подачі підвищеної напруги, UVP - захист від подачі пониженої напруги, SIP - Surge & Inrush protection.

Тестовий стенд

Тестування be quiet! SYSTEM POWER 12М 650W було проведено на настільному ПК в закритому корпусі. Конфігурація "під капотом" наступна:

- процесор — Intel Core i5-9400F;
- оперативна пам’ять — Goodram IRDM X 2x8 ГБ;
- HDD — Western Digital Blue 1TB;
- відеокарта — MSI GeForce GTX 960;
- корпус Deepcool.

Компонентна база – загальні характеристики

В основі be quiet! PURE POWER 12 M 650W – високоефективна напівмостова схема з X-конденсаторами, розміщеними недалеко від головного трансформатора.

Вхідний конденсатор якісний – мав змогу детального тесту. Він відноситься високотемпературної серії (105 °С). Показник ємності - 470 мкФ.

Наявні "на борту" масивні радіатори вдало доповнюють систему охолодження.

Зі ще цікавих "речей" варто відзначити синхронний випрямляч з 4 або 8 польовими транзисторами. Останні й формують напругу +12В.

Ну і також варто відзначити використання великої кількості X- і Y-конденсаторів + варистора для обмежень стрибків напруги.

Короткі враження від тестування

На базі результатів отриманих даних тестувань, рівень ККД нашого підопічного можна характеризувати як високий; з запасом "вписується" в параметри 80 PLUS Gold.

Згаданий вище тестовий стенд дозволив нам в ході "випробувань" навантажувати лінію +12. Лінії +3,3 та +5В були підключені до тих електронних навантажень, які дозволяють змінювати їх до 20А на кожен канал.

Вимоги стандарту ATX 3.0 передбачають максимальне відхилення не більше 5%; "просадка" - до 7%. Для лінії +12 такі характеристики відповідають діапазону від +11.16 до +12.6В.

Просідання до 3% на лінії +5В також вписується в згаданий вище стандарт.

Лінія +12 – найстабільніша, а на неї, як відомо, припадає основне енергоспоживання. В підсумку маємо напрочуд гарні результати і це додає плюсів моделі.

Висновки та підсумки

З відведенням тепла все дуже круто. Крім згаданого вище вентилятора на 120 мм ще "на борту" кілька масивних радіаторів плюс дві ефективні сітки. Так, останні – це класика, але в поєднанні з рештою "колег по цеху" в підсумку маємо ну дуже вдалі результати.

В підсумку у нас приклад ефективного модульного блоку живлення з "золотим" сертифікатом "на борту", гарним ККД, дорогою компонентною базою всередині та 10-річною гарантією від виробника.

Орієнтовна вартість – 5000 гривень

Продукт надано пресслужбою be quiet! в Україні