12 сентября 2024, 20:53

be quiet! MC1 PRO – потужний радіатор з тепловими трубками для SSD M.2

Мої враження від знайомства з цікавою моделлю охолоджуючого радіатора для твердотільних накопичувачів М.2 2280. Особливості конструкції, якість, враження від монтажу та результати тестування!

Коротка довідка щодо модельного ряду

На офіційному сайті виробника на цей час є інформація про дві моделі радіаторів – МС1 та більш просунуту її версію з приставкою PRO в назві. Між собою моделі, хоча схожі, але поряд з тим у кожної чимало своїх, індивідуальних відмінностей, що, як на мене, логічно. Крім того, свого роду "візитівкою" старшої варто вважати вбудовану тепловідвідну трубку.

Легко помітити вже на ілюстраціях до огляду – матеріал виготовлення трубки – мідь; розміщення під термострічкою. Наскільки ефективною є така конструкція, подивимося далі.

Упаковка

На відміну від упаковок під свої блоки живлення, кулера, вентилятори та ін. вироби, коробка під be quiet! MC1 PRO оформлена абсолютно інакшим чином – міцний пресований картон з мінімумом інформації на стінках та відсутністю ілюстрації виробу. Словом, все максимально просто, що, як на мене, також має право на існування. Великий плюс тут – використання у виробництві коробки повторної переробки.

Та хоча в дизайні упаковки виробник і є прибічником максимальної простоти, все ж деяку частину корисної інформації тут винесли на стінки. Однак це вже тема наступного розділу огляду.

Інформація зі стінок коробки

На стінці попереду логотип виробника, а також назва моделі та зноска на те, до класу яких аксесуарів належить виріб.

Ці ж дані дублюються на тильній стінці. Крім згаданого, на цю частину корпусу виробник виніс маркування, дані щодо країни, де був виготовлений цей радіатор, а також юридичну адресу quiet! та ін.

Нарешті одна з бічних стінок зверне вашу увагу кількома стрічками даних стосовно можливості розподілу елементів, що знаходяться в коробці під час передачі на утилізацію.

Комплект поставки

Далі час розпаковувати. Отже, що всередині:

- радіатор (на внутрішній стороні нанесена термострічка);
- задня пластина охолодження з аналогічно нанесеною "з коробки" термострічкою;
- чотири фіксуючи гвинти М2;
- хрестоподібна викрутка;
- документація.

Ключові технічні характеристики

- сумісність з модулями - M.2 2280;
- габарити - 74x24x13 мм;
- забезпечує максимальну швидкість зчитування/запису і тривалий термін служби;
- підходить як для одно-, так і для двосторонніх модулів M.2 2280;
- повністю чорна поверхня створює елегантний зовнішній вигляд.

Використані в корпусі матеріали

be quiet! MC1 PRO – це радіатор, що складається з двох половинок, які між собою, в процесі монтажу, фіксуються гвинтами. Легко помітити, в тому числі на ілюстраціях до даного розділу огляду – половинки не є рівновеликими – маємо масивний екран спереду з гарною ребристістю та вже згаданими раніше мідними трубками плюс металевий панцир позаду. І хоча на нього звісно ж також покладене деяке навантаження щодо відводу тепла, все ж головне призначення його – створення саме цілісності корпусу. Та будемо справедливі – в даному випадку одне доповнює інше, компромісів шукати не потрібно, а ось з точки зору функціоналу даний формат сподобається всім.

 

Внутрішні сторони половинок отримали термострічки.

Згадана раніше ребристість на екрані – це не лише декоративна особливість останнього. Крім гарної зовнішності, така ребристість вносить свою лепту в ефективність відведення тепла. Словом, в цьому плані варіант вже точно безпрограшний.

 

Мої враження щодо якості збірки

Конкретно в нашому випадку саме гвинтову фіксацію можна назвати найбільш вдалим форматом, який тут можна було б використати. За підсумками жодних претензій ні щодо якості використаних матеріалів, ні щодо рівня припасування деталей під час монтажу. Цілісність конструкції в підсумку також чи не найвищому рівні.

Тестовий стенд

• процесор Intel Core i5-10600K, 4,5 ГГц;
• материнська плата ASRock Z490 PG Velocita;
• оперативна пам’ять — Goodram IRDM X 2х8ГБ;
• HDD — Western Digital Blue 1TB;
• відеокарта — MSI GeForce GTX 960;
• блок живлення Deepcool DQ750ST.

Монтаж

Як на мене, в цьому пункті ніяких особливих складнощів немає. Використані термострічки, крім інших особливостей, ще мають чудові клейові можливості, а це значить надійну вже початкову фіксацію модуля. До фіксації в пластинах питань у вас також не виникне. Так, тут маємо класичний формат – гвинтовий. У випадку з даним рішенням він є найбільш надійним, і часу, щоб переконатися в цьому у мене було більше, ніж досить.

Тестування

Тестування be quiet! MC1 PRO відбувалося в "компанії" з SSD Patriot P400 Lite 1TB (P400LP1KGM28H), у якого попередньо була зняти "штатна" охолоджуюча "система". Відповідні показники зі "штатним" охолоджувачем мною отримані раніше, тож необхідно було протестувати з be quiet! MC1 PRO та зробити відповідні висновки.

Тести та відповідні таймінги аналогічні. Стенд також.

Отже, якщо "на старті" з безпосередньо "штатним" охолоджувачем ми мали близько 40 градусів Цельсія (показники CrystalDiskInfo), то вже зі згаданим рішенням be quiet! цей показник був іншим – 28 градусів.

Після 20-хвилинної роботи в режимі "офісного" навантаження (перевірка пошти, запуск деяких "легких" програм, ріст склав 6 градусів. У відповідному тесті з фірмовим охолодженням виробника носія даний показник був +15 градусів. Погодьтесь – різниця помітна.

Далі навантаження були дещо більшими, а саме тестування в ATTO Disk Benchmark. В підсумку маємо 52 градуси, що значно нижче цифр зі "штатним" охолоджувачем – 73 градуси.

Короткі підсумки

Таким чином, в сумі своїй у нас цікава система охолодження як для рішень, що не мають її "з коробки", так і для моделей SSD, у котрих можливостей "штатного" охолоджувача відверто недостатньо. На стороні be quiet! MC1 PRO чудовий дизайн, надійний монтаж комплекту та, звісно ж, гарні можливості щодо охолодження носія всередині.

Орієнтовна вартість – 550 гривень

Продукт надано пресслужбою be quiet!