28 сентября 2024, 10:18

be quiet! Silent Wings PRO 4 (140 мм) – "король" серед вентиляторів

Кардинально новий погляд на дизайн та конструкцію вентилятора для корпусу настільного ПК. Чому перед нами більш ніж вдалий вибір користувачів прогресивних систем та чому він обов’язково вам сподобається? Всі відповіді у цьому огляді.

Упаковка

Але традиційно почнемо з коробки. Отже, постачається модель в відносно компактній картонній упаковці з дизайном в строгій та водночас привабливій стилістиці виробника - чорне полотно, на якому вдало поєднуються білий, помаранчевий, трохи жовтого та інших відтінків. Крім того, маємо ілюстрацію виробу та чималу кількість різноманітної технічної інформації, на який, як на мене, варто зупинитися трохи детальніше. Але на це у нас відведений наступний розділ, то ж всі подробиці далі.

Інформація зі стінок коробки

Не знаю, як кому, але особисто мені дуже подобається німецька педантичність. Я відкрив коробку з вентилятором, а всередині побачив ще дві. І якщо спочатку це здалося мені дещо перебором, то оглянувши упаковки, я зрозумів, що помилився – вміст вартий того, щоб бути запакованим саме так.

Але лишимо поки комплектацію та дві коробки всередині й подивимося на спільну.

На верхній кришці маємо ну дуже стильну і водночас дуже деталізовану ілюстрацію виробу. Звичайно, деякі елементи тут потребують додаткових пояснень, але до якості фото згаданий нюанс не відноситься ну ніяк. Поряд з ілюстрацією назва моделі, а також дані щодо модифікації – 140 мм; ще є 120 мм версія. Зверху – логотип виробника.

На задній стінці перше, що цікаво – перелік характеристик. Тут же поряд паспорт виробу кількома мовами, дані маркування, довідка щодо виробника та ін. цікаві "речі".

Комплект поставки

То ж, що саме "сховане" в згаданих вище двох картонних коробках. Та що більша - з вентилятором. Він тут реально крутий і "компанія" йому не потрібна. В маленькій коробці користувача чекають гвинти, кріпильні штифти, силіконові прокладки, а також ще одне кріплення під назвою Rubber & hard plastic mountings.

Ключові технічні характеристики та функціональні особливості

• Швидкість вентилятора при 100% PWM / 12В – 2400 об/хв.;
• Рівень шуму при 100% PWM / 12В - 36.8 дБА;
• Потік повітря при 100% PWM / 12В - 97.4 / 165.5 CFM / м3/год;
• Повітряний тиск при 100% PWM / 12В - 3.64 мм H2O;
• Розміри - 140x140x25 мм;
• Вага разом з кабелем - 258 г;
• Технологія підшипника – FDB;
• Технологія моторчика - 6-pole fan motor;
• Безгвинтове кріплення;
• Гвинтове кріплення;
• Роз’єм 4-pin PWM;
• Довжина кабелю - 500 мм;
• Обплетення кабелю;
• Потік повітря при 100% PWM / 12В - 97.4 / 165.5 CFM / м3/год;
• Повітряний тиск при 100% PWM / 12В - 3.64 мм H2O;
• Рівень шуму при 100% PWM / 12В - 36.8 дБА;
• Тривалість роботи - 300,000 год / 25°C;
• Режим Zero RPM;
• Номінальна напруга постійного струму – 12 V;
• Робоча напруга постійного струму - 7 - 13.2 V;
• Споживання струму -0.50 А;
• Струм при номінальній напрузі - 0.50 А;
• Безпечний рівень струму - 0.50 А;
• Споживана потужність - 6.0 W;
• Сертифікати безпеки - CE / RoHS / RU / UKCA / TÜV / WEEE.

Використані в корпусі матеріали

Використаний в корпусі матеріал виглядає ну дуже круто. Скажу більше – нічого цікавішого на вентиляторах я поки не зустрічав. Зовні перед нами кераміка. Точніше не так – матеріал, що схожий на кераміку. Свого часу у мене була можливість тестувати й мишки, і клавіатури й навіть декілька телефонів саме в керамічних корпусах – зовнішність вище будь-яких слів. За рахунок використання яких саме матеріалів вдалося досягти таких результатів!? Виробником заявлено про полібутилентерефталат (PBT) з додаванням скловолокна для посилення міцності. Тут раджу особисте знайомство – повірте – це того варте.

Крім матеріалу, що візуально нагадує кераміку, ще "на борту" трохи гумових вставок, а також нейлон. Останній – це оплітка кабелю. Кабель, до речі, отримав 4-pin-овий роз’єм, що вказує на підтримку регулювання швидкостей.

Збірка – короткі враження щодо якості

Щодо якості збірки, в цьому плані жодних запитань чи зауважень. Перед нами рішення з абсолютно новим підходом як стосовно використаних матеріалів, так і щодо якості збірки. Це дійсно мистецтво … Такий результат сподобається всім, включаючи відвертих скептиків.

Підшипник – ключові тези

Модель вентилятора, що розглядається у цьому огляді отримала потужний 6-полосний двигун, який напрочуд вдало доповнюється просунутим гідродинамічним підшипником ковзання. Стосовно останнього, на практиці він здатний забезпечити надзвичайно тривалий термін роботи, а саме до 300 000 годин. Окрім того, даний підшипник значно знижує вібрації та гарантує практично безшумну роботу.

Стосовно двигуна, тут мова про три фази, наднизьке енергоспоживання, а, відповідно й малопомітні вібрації. Максимальний шум - 36,8 дБ(A).

До питання про ергономіку

І 120-міліметрова, і 140-мілліметрова версії Silent Wings Pro 4 отримали защіпки, що розміщені на бічних гранях. Навіщо вони тут? Вся справа в тому, що обидві версії даної моделі вентилятора з можливістю зміни кутових елементів. Чотири йдуть безпосередньо "з коробки", ще по чотири в стандартній комплектації. Виконувати заміну нескладно – варто лиш натиснути на два затискачі одночасно і потягти згаданий елемент.

Інші змінні елементи виконані з жорсткого пластику й мають вбудовані гумові поверхні, що запобігають передачі вібрацій від гвинтів. Також варто згадати й за наявність великих гумових елементів, призначених для комплектних антивібраційних втулок. Так, самі по собі кріплення для цих вентиляторів дещо громіздкі, але саме обраний стиль дозволив створити єдину рамку.

Цікавим є перемикач на тильній стінці вентилятора. Як і в молодшій моделі, тут він також з однією метою – регулювати швидкості по трьох заданих режимах – 1600 об/хв, 2500 об/хв та 3000 об/хв. Згідно задумки виробника, необхідна швидкість користувачем задається безпосередньо перед монтажем. На мій погляд, варіант не самий зручний, але теж має місце бути. Крім перемикача, ще тут невелика наліпка з різноманітною технічною інформацією.

Довжина наявного "на борту" кабелю - 50 см. На практиці цього достатньо для підключення чи не будь-якого формату, і тестового періоду було більше, ніж достатньо, щоб в цьому впевнитися.

Довжина наявного кабеля у Silent Wings Pro 4 – 50 см.

Використаний тестовий стенд

Далі час тестування. Та перед тим кілька слів за тестовий стенд, на якому саме і відбувались відповідні маніпуляції. То ж, закритий корпус і наступна конфігурація:

- процесор — Intel Core i5-9400F;
- оперативна пам’ять — Goodram IRDM X 2x8 ГБ;
- HDD — Western Digital Blue 1TB;
- відеокарта — MSI GeForce GTX 960;
- корпус Deepcool;
- БЖ - be quiet! PURE POWER 12 M 650W.

Результати

Короткі підсумки та висновки

Silent Wings Pro 4 (140 мм) – дійсно цікава модель вентилятора, що варта уваги, в тому числі користувачами з особливими вимогами до систем такого плану. На стороні моделі надзвичайно вишуканий дизайн, ергономіка, що зацікавить всіх без винятку, гарна продуктивність ну і звісно ж таки, ефективна компонентна база.

Орієнтовна вартість: 1050 гривень

Продукт надано пресслужбою be quiet! в Україні