26 августа 2023, 21:51

Patriot Viper V730 - механічна клавіатура, яка навчить вас грати

Протягом кількох місяців вечорами я грав на Viper V730 в різні за жанром ігри, налаштовував цікаву для себе LED-підсвітку, вивчав будову перемикачів та загалом хід клавіш. Тепер же час підбивати підсумки та робити відповідні висновки.

То ж, чи варто рекомендувати дану модель?

Характеристики та функціональні можливості Patriot Viper V730

- підключення – дротове;
- інтерфейс - USB 2.0;
- частота опитування – 1000 Гц;
- кількість клавіш – 104;
- тип клавіш – механічні;
- тип перемикачів - Kailh Brown;
- зміна кута нахилу корпусу;
- обробка одночасних натискань – NKRO;
- підсвітка – тільки червоний колір;
- довжина шнура - 1,8 м, нейлонова обплітка;
- габарити - 220x458x44 мм;
- вага – 1,1 кг;
- сумісність з ОС - Windows/Mac OS X.

Упаковка та комплект поставки

Поставляється модель в картонній коробці, дизайн якої поєднує в собі фірмові відтінки Patriot, а також чималу кількість різноманітної інформації щодо можливостей та особливостей моделі. Тут читачам раджу звернути увагу на згаданий масив даних, адже це найпростіша відповідь на запитання щодо вмінь та особливостей виробу. Словом, час даремно витраченим не буде 100%.

Стосовно комплекту поставки, всередині коробки наступні "речі":

- клавіатура Patriot Viper V730;
- коротке керівництво користувача;
- дві наліпки з логотипом виробника.

На дану модель клавіатури виробником надається 2-річна обмежена гарантія.

Враження щодо матеріалів та якості збірки

В корпусі Patriot Viper V730 виробник поєднав матовий та глянсовий пластик, а ще метал (авіаційний алюміній), нейлон та гуму.

Спочатку за пластик. Якщо не брати до уваги підкладу під кісті рук, він двох згаданих типів, причому плюс/мінус в однаковій кількості. Стосовно підкладки, тут мова за матеріал з soft touch – напиленням. Все правильно, щоб не ковзати.

Майже на всій верхній частині метал. Він посилює конструкцію корпусу, а крім того додає свого шарму до дизайну. Те, як вийшло, мені сподобалось, хоча я, як відомо нашим читачам, та ще "причепа".

Нейлон використано в ізоляції кабелю. Останній не є знімним, однак якоїсь "зради" тут шукати не варто – це класична практика. Сам по собі матеріал досить м’який, його напрочуд зручно вкладати під користувача. Щодо довжини кабелю, мова про 1,8 метра, чого вповні достатньо для підключення будь-якого характеру, навіть якщо системний блок вашого ПК розміщено під столом в дальньому куті. Запобіжники на стиках, феритовий фільтр, а також позолота на інтерфейсі USB враховані, що також дуже добре.

Гумові насадки/насічки по периметру нижньої панелі необхідні для того, щоб клавіатура стійкіше трималась на горизонтальній поверхні, на якій розміщена в конкретний момент. Відкидні ніжки аналогічні гумові "гальма" теж отримали.

Щодо збірки, в цьому плані все круто – ні хрусту деталей корпусу, ні характерного запаху дешевих матеріалів, словом, нічого такого, що заставило б зробити висновки на предмет того, що виробник тут відверто здешевив.

Кілька висновків щодо дизайну

Перше. Поєднання металу і пластику безпрограшне. Це вам і підсилення конструкції корпуса як такої, і гарний елемент декору, та і, крім того, виглядає ну просто таки потужно. Словом, переваг чимало, а ось недоліків… На мій погляд, жодних. Ви лиш погляньте, як чудово вийшло зробити узор на задній боковій стінці. Чи є щось подібне у конкурентів в даному ціновому сегменті, відверто кажучи, я не помічав, хоча й на 100% не виключаю. Ну і, крім того, не забувайте за масивність в поєднанні навіть з деякою агресивністю. Так, саме такі враження від металу, товщина якого 0,5 мм.

Друге. Акуратність збірки корпусу. Так, метал, масивний, але разом з тим гарно поєднується з пластиком, доповнюючи навіть узори та поріжки на бічних стінках, створюючи, тим, самим, свій шарм завершеності. Особисто мені це сподобалось.

Третє. Гарна LED-підсвітка червоного кольору. Так, колір тут лише один, але сказати, що це мінус я не можу – тут своя аура, і вона цікава. Чи буде вона цікава абсолютно всім? Однозначної відповіді немає, але своя аудиторія Patriot Viper V730 гарантована без будь-яких сумнівів.

Особливості LED-підсвітки

Одне з гарних і по-своєму цікавих функціональних "доповнень" Viper V730 – саме LED-підсвітка. Вона червоного кольору, який на фоні темного силуету девайсу виглядає виграшно.
Серед особливостей підсвітки варто відзначити п’ять рівнів яскравості, можливість налаштувати підсвітку кожної кнопки окремо та ін. Зберігаються всі налаштування в профілях.

Крім всього перерахованого, також варто відзначити шість світлових ефектів. Рекомендую спробувати – цікаві враження конкретно від підбору ефекту під конкретний жанр.

Розкладка та хід клавіш

Практично всю передню (чи верхню – як кому зручно) панель займає клавіатурна розкладка. Вона повноформатна з характерними розмірами клавіш, в тому числі Ent, Shift, Ins та ін.

Тут же поряд логотип та емблема ігрової серії, до якої відноситься дана модель.

Конструкція клавіш – "скелетон" - це коли верхня частина механізму майже на половину "випирає" зі спеціально "посадженої" опорної пластини.

Що ж до нанесення символів на розкладку – це зроблено методом лазерного гравіювання – латиниця зверху зліва, кирилиця – праворуч знизу.

Цифровий і стрілочний блок розміщені класично. Індикатори Lock також.

У Viper V730 використані перемикачі Kailh Brown з відповідним для них ресурсом напрацювання. Спрацьовують перемикачі вже при 2 мм натисненні, а повний хід – 4 мм.

Замість підсумків

Загалом, Patriot Viper V730 – це цікавий приклад клавіатури для початків та гравців з деяким стажем за плечима. На стороні моделі якісна збірка, цікава LED-підсвітка червоного кольору, точний хід клавіш плюс, звісно ж, якісні перемикачі Kailh Brown.

Орієнтовна вартість моделі – 2000 гривень

Продукт надано пресслужбою Patriot в Україні