9 июля 2024, 11:51

Ajax LightSwitch (2-gang) Jeweller - бездротовий розумний двоклавішний вимикач світла

Ця пропозиція Ajax спеціально для тих користувачів, котрим потрібен в кімнаті 2-клавішний вимикач. На які можливості варто розраховувати? Наскільки складним чи ж навпаки є встановлення та налаштування і головне – чи варта робота зі сценаріями

вашої уваги? Відповіді отримаєте, дочитавши огляд до кінця.

Короткий вступ

Свого часу ми вже розповідали нашим читачам про 1-клавішний вимикач Ajax – детально аналізуючи всі його переваги та особливості. І він дійсно крутий. Але що робити, коли вам потрібні дві такі кнопки, приміром, на дві точки світла, або ж увімкнення світла та, наприклад, витяжки… Взагалі сценаріїв може бути багато більше, я приводжу лиш те, що спало на думку першим… Вихід з даного положення Ajax також пропонує – 2-клавішний вимикач - LightSwitch (2-gang) Jeweller.

Як і в 1-клавішній версії, 2-клавішна також складається з двох окремих компонентів – безпосередньо реле LightCore та сенсорної панелі SoloButton. Головним тут є саме реле. Панель же виконує функцію кнопки, а додатково цікава ще тим, що дозволяє увімкнути світло, навіть не торкаючись себе – достатньо лиш підвести руку і зупинитися в кількох міліметрах від поверхні.

Панелі доступні в 8 кольорах і це також плюс, оскільки користувач може максимально підібрати саме свій колір, або ж згодом вдатися до подібних "експериментів".

Комплектація та упаковка

Отже, вище ми вже вияснили, що розумний вимикач Ajax – це два окремі компоненти – реле та, власне, сенсорна панель.

Аксесуари, що доповнюють комплектацію реле – це гвинти, що фіксують його в монтажній коробці. Крім того, ще тут маємо коротке керівництво користувача плюс невеликий конденсатор для освітлювальних приладів низької потужності. Додам, що останній я не використовував, оскільки згадані "споживачі" особисто у мене відсутні.

Стосовно комплектації сенсорної панелі, тут виріб доповнено лиш необхідною документацією.

Коробки під згадані компоненти, з точки зору дизайну досить прості. На упаковці під реле схематична ілюстрація виробу та перелік особливостей.

Свій "масив" даних передбачено і на відповідній стінці упаковки під сенсорну панель. А ось спереду тут маємо помітне блістерне вікно за допомогою якого користувач може познайомитися з зовнішністю продукту, навіть не виймаючи його з упаковки.

Технічні характеристики та особливості

• Сумісність – Hub Plus, Hub 2 (2G), Hub 2 (4G), Hub 2 Plus, Hub Hybrid (2G), Hub Hybrid (4G), а також ретрансляторами радіосигналу ReX, ReX 2;
• Зв’язок – технологія Jeweller: двосторонній зв’язок, передовий захист від саботажу, блокове шифрування з плаваючим ключем, миттєві сповіщення, дистанційне налаштування в застосунку Ajax;

  1. діапазони радіочастот - 866,0–866,5 МГц, 868,0–868,6 МГц, 868,7–869,2 МГц, 905,0–926,5 МГц, 915,85–926,5 МГц, 921,0–922,0 МГц,
  2. максимальна ефективна випромінювана потужність (ERP) – до 20 мВт,
  3. модуляція радіосигналу – GFSK,
  4. дальність радіозв’язку – до 1100 м,
  5. зашифрований радіозв’язок,
  6. радіочастотний гопінг;

• сценарії автоматизації - реакції на зміну режиму охорони, заплановані дії за розкладом, реакції на тривоги, за показником температури, за показником вологості, за концентрацією CO₂, за натисканням іншого LightSwitch/Button;
• безконтактна сенсорна панель – на сенсорну панель не обовʼязково натискати. LightSwitch спрацьовує в разі наближення руки на відстань 15 мм;
• підсвічування вночі – опційне, можна вимкнути в налаштуваннях пристрою в застосунку Ajax;
• захист від несумісних приладів – спрацьовує на освітлювальні прилади недостатньої потужності (до 5 Вт). У разі спрацювання захисту LightSwitch вимикає живлення та відправляє сповіщення в застосунки Ajax. Для освітлювальних приладів низької потужності в комплекті є конденсатор;
• захист від саботажу – захист від підміни – автентифікація пристрою, виявлення відсутності зв’язку – від 36 секунд;
• Живлення – напруга живлення – 230 В, 50 Гц (пристрій не потребує нейтралі для роботи), захист за струмом – більше ніж 2,6 А, захист за температурою – більше ніж +60°C.
• Робочі параметри – діапазон робочих температур – від – 10°C до + 40°C, допустима вологість – до 75% без утворення конденсату, клас захисту – IP20.

Використані в корпусі матеріали

Ну ок!, почну з того, що скажу – реле – це виріб більш практичної площини - в процесі встановлення його ховають всередині монтажної коробки в за великим рахунком більше ви його не побачите. В корпусі виробник поєднав переважно пластик. Домінує матовий матеріал з відтінком наближеним до молочного. Рішення практичне, зручне та надійне! Часу, щоб впевнитися в цьому усьому у мене було більше, ніж досить.

Крім матового молочного пластику ще маємо прозорий прошарок, а також кілька металевих клем, виготовлених, судячи зі всього, з латуні чи міді.

Позаду елементи, що нагадують собою вентиляційні сітки, невелика наліпка з технічними даними плюс "посадкові місця" під відповідні кабелі електричної мережі.

Корпус згаданої вище сенсорної панелі – це також поєднання двох типів пластику – матового білого (як у нашому випадку) та прозорого. Крім того, на панелі спереду передбачено надзвичайно чуйний сенсорний прошарок, а позаду клеми. Дві – це антени, ще дві на кожну кнопку вимикача.

По збірці питань жодних щодо реле, і одне невелике застереження щодо панелі – під час монтажу зверніть увагу на клеми – з ними варто бути обережним.

Оцінка дизайну

Про 8 кольорів я вже згадав. Так, змоги побачити всіх їх, як кажуть, наживо, у мене не було – лиш білий. Проте, вже цього вже більше, ніж досить для того, щоб оцінити високу якість дизайну, професіоналізм в підході та навіть бажання бути першим. В Ajax люблять робити круто – на одній лінії з промисловими світовими гігантами. І коли розумієш, що те, що в тебе зараз в руках, зроблено в Україні, повірте – бере гордість. Промисловий дизайн для Ajax – це абсолютно не щось далеке і не зрозуміле. Це приклад того, як треба задавати тренди, щоб не ти рівнявся на когось, а навпаки – рівнялись на тебе.

Монтаж – ключові тези

Монтував виріб я сам, і зайняло це близько 5 хвилин – довелось трішки повозитися з вирівнюванням, оскільки монтажну коробку, коли робили світло "з нуля", встановили не на 100% рівно. Вирівняли, зафіксували. Далі вже було підключення, скажімо так, до системи, і до цього ми повернемося у наступному розділі. Тут додам ще трохи безпеки. Якщо ви сумніваєтесь у своїх можливостях електрика, краще залучити до монтажу фахівців. Це забезпечить належне налаштування й ефективну роботу всіх пристроїв. Також раджу ознайомитися з "підказками" виробника щодо встановлення – знань, як відомо, забагато не буває.

Ключові моменти стосовно підключення

Що після монтажу? Сенсорну панель поки не встановлюємо, адже на передній панелі реле ID-ідентифікатор.

Далі переходимо в додаток Ajax Security System. Там обираємо "Пристрої" - додаємо новий, назначаємо кімнату, де ваш вимикач буде встановлений, скануємо ID-ідентифікатор.

І ось вже після цього можна встановлювати сенсорну панель – характерне клацання буде означати, що вона на своєму місці.

Меню вимикача та ключові його особливості

Далі час знайомитися з меню пристрою. Складається воно з двох великих розділів. Перший, куди ви потрапляєте, як тільки натиснете відповідну іконку – "Головне меню". Воно інформаційне – відображає поточні налаштування.

Другий розділ, який, до речі, позначено зверху справа зубчатим коліщатком – це вже безпосередньо налаштування. Тут ми можемо перейменувати виріб, обрати іншу кімнату для розміщення, задати клавішам відповідні імена та ін. До речі, в моєму випадку, оскільки я переставляв вимикач у ванній, перейменування, відповідно, "світло" та "витяжка".

Серед інших налаштувань відзначу можливість вимкнення підсвітки вимикача (хоча особисто я б цього не робив – виглядає ну дуже ефектно), а також блокування кнопок – це якщо ви не хочете, щоб ваші діти грались, або хочете керувати світлом зі смартфона чи щоб воно працювало за сценаріями. Так, нарешті ми підійшли до роботи за сценаріями, але про відповідні можливості поговоримо вже у наступному розділі. Не перемикайтесь!

Робота вимикача за сценаріями

Робота за сценаріями – це безсумнівна перевага вимикачів Ajax, адже за умов грамотного планування можна повністю (чи майже повністю) відмовитися від фізичного контакту з ними.

Загалом сценаріїв сім. Давайте подивимося на них дещо детальніше.

Сценарій один – робота за зміни режиму охорони. Що тут? Спрацювання пристрою відбувається за умов встановлення або ж зняття системи безпеки з охорони. Таким чином, користувач може задати команду на вимкнення світла в будинку при активації режиму охорони та увімкнення його під час вже вимкнення згаданого режиму. Погодьтесь - це зручно.

Ще один сценарій роботи - за тривогою. При його спрацюванні відбувається увімкнення/вимкнення (залежить від того, яку команду ви задали) при сигналізації одного з наявних у вас датчиків щодо відповідної загрози.

Сценарій роботи "За розкладом" передбачає роботу вимикача на увімкнення чи вимкнення в час, який був вами заданий самостійно.

"За перемиканням вимикача" - спрацювання інших пристроїв після натискання на вимикач.

Сценарій роботи "За температурою". Відповідне спрацювання відбувається у разі зміни температури інших охоронних пристроїв.

Ну і крім всього перерахованого, ще користувач може налаштувати роботу вимикача за показником вологості та за концентрацією CO₂.

Короткий підсумок

Ajax LightSwitch (2-gang) Jeweller справляє чудове враження. Гарна якість збірки, преміальний дизайн + широка гамма кольорів, достатньо простий монтаж та головне – ну просто таки величезний потенціал налаштувань, що дозволяють автоматизувати роботу освітлення (та й не лише його) у вас вдома чи офісі.

Рекомендована роздрібна ціна – 2268 гривень

Продукт надано пресслужбою Ajax Systems.