20 сентября 2022, 15:36

EcoFlow RIVER Max – портативна зарядна станція для холодної зими і не тільки

Зиму 2022-23 обіцяють холодною та ще й з частим відключенням світла, причому навіть у столиці. Як бути? Можна звичайно запастися свічками та повербанками, які, втім, "не перекриють" і 10-тої частини ваших потреб, а можна поглянути ...

... в бік готових рішень від EcoFlow, що здатні "оживити", навіть доволі ресурсоємні прилади. Про одну з таких моделей ми поговоримо в цьому огляді.

 

Комплект поставки та упаковка

Що особисто мені сподобалося ще на стадії розпакування – вельми цікавий комплект поставки. Всередині, крім самого виробу користувача чекає кабель, завдяки якому EcoFlow RIVER Max можна приєднати до сонячної станції. Погодьтесь – це дуже круто, адже робить станцію значно менш залежною від розетки. Крім згаданого, тут ще кабель зарядки від тієї самої розетки 220В, кабель DC5521-DC5525, та ще один для підключення до автомобільної зарядки плюс, звичайно, керівництво користувача. Але і це ще не все. Виробник передбачив також невеликий монтажний набір, що складається з чотирьох болтів та викрутки. Для чого тут останній, я розповім трохи далі.

Все перераховано запаковано у дві коробки – транспортувальну, а також вітринну. Обидві – володарі стриманого і навіть деякою мірою строго дизайну – ніяких яскравих вставок, перелік основних можливостей, назва приладу та інші технічні дані – варто ознайомитися.

Технічні характеристики та особливості

• Вага – 7,7 кг;
• Габарити – 289x184x235 мм;
• Температура заряду – 0 до 45 ± 3°C;
• Температура розряду - від мінус 20 до 45±3°C;
• Гарантія – 24 місяці;
• Спосіб заряджання – розетка змінного струму, автомобільний адаптер 12 В, сонячна панель;
• Час повної зарядки – до 1,6 години – змінний струм, 6,5 години – автомобільний адаптер 12 В, 3-6 годин – використання сонячних панелей 2x110 Вт паралельно із сонячним світлом, 4,8-9,6 години – використання сонячної панелі 1x160 Вт із повним сонцем;
• Ємність – 576 Вт/г;
• Тип акумулятора – літій-іонний;
• Цикл життя – 500 циклів до 80%+ потужності;
• Системи управління - BMS, захист від перенапруги, захист від перевантаження, захист від перегріву, захист від короткого замикання, захист від низької температури та напруги, захист від перевантаження;
• Тестування та сертифікація – стандарт UL CE FCC RoHS RCM;
• Вхідна потужність AC Charge – X-Stream Charge 500 Вт макс;
• Вхідна напруга зарядки змінного струму - 220-240 В змінного струму (50 Гц/60 Гц);
• Вхід сонячного заряду – 200 Вт 10-25 В DC 12 A Макс;
• Автомобільний зарядний пристрій – 12 В DC 8 A Макс;
• Вихід змінного струму (x2) – 600 Вт (сплеск 1200 Вт) всього, 230 В змінного струму (50 Гц/60 Гц);
• Вихід USB-A (x2) - 5 В постійного струму, 2,4 А, макс. 12 Вт, на порт;
• Швидке заряджання USB-A (x1) - 5 В/2,4 А, 9 В/2 А, 12 В/1,5 А 18Вт макс;
• Вихід USB-C (x1) - 5 В постійного струму, 9 В постійного струму, 12В постійного струму, 15В постійного струму, 20В постійного струму, 5А, 100 Вт Макс;
• Вихідна потужність автомобіля (x1) – 136 Вт, 13,6В постійного струму, 10 А Макс;
• Вихід DC5521 (x2) - 13,6 В постійного струму, макс. 3 А порт.

Використані в корпусі матеріали та якість збірки

Перше, що варто відзначити - EcoFlow RIVER Max – один з найбільш акуратно та надійно зібраних пристроїв у своїй продуктовій категорії. Використовується переважно матовий пластик, який насамперед вельми практичний. Так, тут можна було б подискутувати на тему дизайну, але, на мій погляд, в цьому плані все дуже вдало.

Металевих деталей на зовнішній частині корпусу небагато – все видно на ілюстраціях. Всередину далі знімної батареї я не заглядав, оскільки виробник не рекомендує розбирати пристрій на рівні користувача далі згаданого вище елементу.

До речі, завдяки знімній батареї, конструкцію EcoFlow RIVER Max назвали модульною. Крім знімної батареї, тут є ще одна, основна. Вона такої ж ємності як і знімна. Під час поїздки з метою економії місця (важити пристрій при цьому буде на 3 кг менше) додаткову батарею можна від'єднати – "привіт" монтажному набору! Наскільки зручною є процедура? Особисто в мене ніяких проблем тут не було.

В деталях за ергономіку

Переважну більшість функціональних елементів виробник виніс на передню панель. Чимало місця займає тут дисплей. Він потрібний для відображення кількох "речей": рівня заряду у відсотках на поточний момент, вхідну/вихідну напругу і час, що залишився до розрядки/зарядки акумулятора. Показник на розряд змінюється залежно від споживача. Ліворуч від екрана знаходиться ліхтарик. У нього два рівні яскравості підсвічування плюс режим SOS. Під ним відповідна кнопка/перемикач. Далі порт USB Type-C і три порти USB-A, один з яких з підтримкою швидкої зарядки, про що свідчить його колір і відповідна мітка трохи нижче. Ще одна примітна "річ" - автомобільний зарядний пристрій. Так, уявіть собі – тут є також і він. Скажу відразу – пробував його роботу на компресорі та холодильнику – в обох випадках все чудово.

Під портами USB, а також автомобільною зарядкою та ліхтариком кнопки увімкнення/вимкнення живлення. Всі з мініатюрними світлодіодами – свого роду нагадування, щоби не забули відключати при непотрібності. До речі, кнопка в центрі відповідає за знеструмлення всієї системи, тоді як інші - конкретної розетки/порту або ліхтарика.

Ще одна аналогічна кнопка зі світлодіодом винесена на праву бічну грань. Вона включає розташовані тут розетки. Звичайно, у більшості випадків у вас не буде зауважень до того, як виробник їх розмітив, але особисто в мене були приклади коли габарити одного блоку живлення при підключенні заважали підключати інший. Як на мене, цей, скажімо так, момент варто врахувати. Трішки вище розеток - вентиляційна сітка. Вентилятор, що розміщений строго за нею, включається по своєму алгоритму за командою наявного всередині температурного датчика. До речі, я експлуатував девайс досить часто і під значними навантаженням, проте "вертушка" в роботу запускалася зрідка, що свідчить про непогане тепловідведення і відносно невелике нагрівання системи, при чому саме під навантаженням.

Протилежна бокова стінка примітна роз'ємом для підключення мережевого кабелю та кабелю сонячного зарядного пристрою - тобто двох з трьох джерел "поновнення" заряду EcoFlow RIVER Max.

Особливості фірмового додатка EcoFlow

Скажу відверто – спочатку я досить скептично віднісся до цього додатку, мовляв, сама його наявність для такого пристрою як переносна зарядна станція далеко не зовсім доречна. Однак на ділі все куди цікавіше, ніж здається на перший погляд.

Встановлення на смартфон займає хвилину. Ще дві - на реєстрацію і можна працювати. Підключення до пристрою відбувається через Wi-Fi, віддалене керування присутнє і спрацьоване на відмінно.

Щодо інтерфейсу, тут справи такі. На головному екрані відображені всі дії з пристроєм: можливість активувати режим X-Boot, включати ліхтарик, включати/вимикати автомобільний зарядний пристрій, дивитися, який порт USB залучений в даний момент і багато ін. Є також можливість спостерігати нагрівання системи та її розряд.

Інший великий пункт меню - "Налаштування". Тут користувач може перейменувати пристрій, встановити струм для заряджання станції від "зарядки" автомобіля, включити можливість повільної зарядки від джерела змінного струму, налаштувати тайм-аут автоматичного вимкнення пристрою та багато інших цікавих "речей". Спробуйте – воно того варте.

Підзарядка станції

Цікава "річ" - незважаючи на те, що "на борту" у EcoFlow RIVER Max батарея загальною ємністю 200 000 мАч, повна підзарядка її займає всього 1 годину і 40 хвилин. Чому так швидко? "Винуватцем" виробник називає фірмову технологію EcoFlow X-Stream. Точний алгоритм її роботи не розкривається, але результат особисто мене приємно вразив.

Щодо нагрівання системи під час цього процесу – це максимум 32-34 градуси.

Оскільки технічної можливості підзарядитися від сонячної станції чи від автомобільного прикурювача у мене не було, в цьому плані прошу орієнтуватися на офіційні дані виробника.

Домашнє використання

Отже, які домашні пристрої зможуть працювати від EcoFlow RIVER Max?

Телевізор. Підключались ми до Skyworth G6. Результат – 7 годин при потужності - 86-88 Вт.

Заряд самоката Gelius Effort Pro (огляд тут) з нуля до "сотки" за шість годин при споживанні 95Вт.

Компресор Black&Decker ASI400. Огляд пристрою дивимось за цим посиланням - 8 годин на 72 Вт.

Зволожувач Gorenje H50DW – 19 годин при 32Вт.

Кухонний комбайн Kenwood - 3 години при 209 - 215Вт.

Окремо спробував "погратися" з домашнім тостером в режимі X-Boost. Підсмажив кілька тостів на 750 Вт. Усього ж пристрій пропрацював у цьому режимі близько 50 хвилин.

Фен мені особисто не дуже потрібен, але дружина можливість його роботи від EcoFlow RIVER Max оцінила – до 600 Вт і 55 хвилин "запасу ходу", що непогано.

Газовий котел - 143 Вт та 4 години автономної роботи.

Висновки та підсумки

EcoFlow RIVER Max – дуже цікава альтернатива можливому відключенню світла чи перебуванню далеко від електричної розетки. Мої тести довели, що дана станція може "вдихнути життя" майже в будь-який прилад домашнього побуту чим звести на нівець дискомфорт, пов’язаний з нестабільною роботою електромережі.

Сторінка моделі на сайті виробника - https://ecoflowukraine.com/river-max

Пропозиції по співробітництву надсилайте - reshodko.s@gmail.com